Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani? | Sadje | Izbrana kakovost - Slovenija

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam.

Lokalno pridelana jabolka in hruške slovijo po svoji kakovosti. Zaradi krajših transportnih poti so plodovi pogosto bolj sveži, saj jih ni treba obirati predčasno, kot je to pogosto praksa pri uvoženem sadju. Sveže nabrano sadje ima polnejši okus, saj je dozorelo na drevesu in ni bilo izpostavljeno dolgotrajnemu skladiščenju ali prevozu na dolge razdalje. Prav ta svežina in pristnost okusa sta tisti, zaradi katerih so lokalno pridelana jabolka in hruške boljša izbira za vsakodnevno uživanje.

Sezonsko sadje je boljše za nas

Jabolka in hruške so sezonski sadeži, kar pomeni, da so najboljša in najokusnejša v določenem obdobju leta. Sezonska prehrana je bolj uravnotežena in bogata z naravno prisotnimi hranili, ki jih naše telo v določenih obdobjih leta najbolj potrebuje.

Zagotovljena višja kakovost

Lokalno pridelana jabolka in hruške, ki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«, zagotavljajo višjo raven kakovosti in sledljivosti. Ta certifikat je podeljen le sadju, ki izpolnjuje stroge kriterije glede pridelave, predelave in skladiščenja, kar nam zagotavlja, da smo izbrali najboljše.

slovenske hruške, razporejene na prtu

Podpora lokalnim kmetom in gospodarstvu

Naše sadjarstvo ima bogato tradicijo, ki se je skozi stoletja razvijala in prilagajala razmeram. Z nakupom lokalno pridelanih jabolk in hrušk neposredno podpiramo domače kmete in slovensko gospodarstvo. Na tržnicah in drugih prodajnih mestih imamo priložnost spoznati pridelovalce osebno, kar nam omogoča vpogled v proces pridelave in zagotavlja večje zaupanje v kakovost izdelkov. Poleg tega lokalna samooskrba pomeni večjo varnost v primeru motenj v globalnih dobavnih verigah, saj imamo dostop do svežih pridelkov neposredno v naši bližini.

Sorte in okusi se spreminjajo

Slovenski pridelovalci sadja svojo ponudbo skozi leta prilagajajo spreminjajočim se okusom potrošnikov, kar vpliva tudi na izbiro sort, ki jih gojijo. Danes v naših sadovnjakih najdemo številne sorte, ki se precej razlikujejo od tistih, ki so jih sadjarji pridelovali v obdobju po drugi svetovni vojni ali ob prelomu tisočletja. Stare sorte se še vedno ohranjajo, predvsem v visokodebelnih nasadih, nekatere pa so se uspešno vključile tudi v sodobno intenzivno pridelavo. Med jablanami sta še vedno zelo cenjeni sorti carjevič in boskopski kosmač, ki ju z veseljem uživajo tako ljubitelji tradicije kot tudi zahtevni potrošniki.

Posebno mesto imajo tudi slovenske sorte, kot je na primer Majda, ki se odlikuje po tem, da njeni krhlji ne porjavijo. V zadnjih letih so vse bolj priljubljene sorte, ki so naravno odporne proti rastlinskim boleznim, kar jih naredi posebej primerne za ekološko pridelavo in za sajenje na domačih vrtovih. Med najbolj poznanimi sortami, odpornimi na bolezni, je v Sloveniji zagotovo sorta topaz.

Sledenje strogim standardom

Sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« je pridelano v Sloveniji, pod nadzorovanimi pogoji, kar prispeva k večjemu zaupanju v kakovost izdelkov.

Lokalno pridelana jabolka in hruške niso le okusna in hranljiva izbira za našo prehrano, temveč imajo tudi širši družbeni, okoljski in kulturni pomen. Z njihovo redno vključitvijo v naš jedilnik podpiramo lokalne kmete, zmanjšujemo vpliv na okolje in ohranjamo bogato slovensko tradicijo. Naj bodo torej lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani – zaradi vseh prednosti, ki jih prinašajo.


Sorodni članki

Zakaj je dobro izbrati sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kadar stojimo pred policami, polnimi svežega sadja, je izbira pravega izdelka pogosto izziv. Kako vedeti, katero sadje je resnično kakovostno in sveže? V poplavi različnih izdelkov, ki so na voljo, lahko hitro postanemo zmedeni. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« nam…

Več...

Najbolje je posegati po lokalno pridelanem sadju

V današnjem svetu, kjer je ponudba sadja raznolika in dostopna skozi vse leto, se pogosto znajdemo pred izzivom, ali izbrati eksotično sadje iz oddaljenih dežel ali poseči po domačem sadju. Preberite, zakaj je najbolje posegati po lokalno pridelanem sadju.Eden izmed…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra.…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičevje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote. Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem