Slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«: spoznajte zgodbo kmetije Bukovje | Meso | Izbrana kakovost - Slovenija, Zgodbe o naši super hrani

Slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«: spoznajte zgodbo kmetije Bukovje

Pomembno je vedeti, od kod prihaja meso, ki najde prostor na našem krožniku. Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prinaša zagotovilo, da jemo kakovostno hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. S skrbno rejo in naravno prehrano je tako pridelano in predelano meso okusnejše in bolj hranljivo. Ena od kmetij, ki so vključene v shemo »izbrana kakovost«, je tudi kmetija Bukovje – tam se vsak dan trudijo, da izpolnjujejo najvišje standarde kakovosti. 

Če se ustavite pri kmetiji Bukovje, boste hitro opazili, da tam čas teče nekoliko počasneje. Ritem jim narekuje narava, tam zaposleni pa ga spoštujejo. Njihova zgodba se je začela pred več kot 20 leti, ko je Alenka Korpnik skupaj z možem obnovila staro hišo iz leta 1891 in jo spremenila v prijeten dom za njiju, njuno družino in tudi njune goste. Poleg turistične dejavnosti se na kmetiji ukvarjajo tudi z rejo živali, od katerih dobijo mleko in meso, ki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Kmetija je majhna, a naša sogovornica jo vodi z veliko strastjo in predanostjo. 

Zakaj ste se odločili za priključitev v shemo »izbrana kakovost«?

Z možem sva del sheme že od samega začetka, torej že vse od leta 2016. Veliko nama pomeni, da shema oglašuje dejstvo, da je naše meso višje kakovosti. Pomembno nama je, da delava dobro, da so najini proizvodi res kakovostni, saj so tako zadovoljni tudi naši gosti. Shema »izbrana kakovost« je sistem strogih pravil in standardov, ki jih moramo spoštovati vsi, ki smo del nje. To vključuje skrbno izbrano krmo, nadstandardne pogoje za živali in natančno sledljivost, kar pomeni, da potrošniki vedno vedo, od kod prihaja meso, ki ga dobijo na krožniku. Za nas je to način, kako ohranjamo visoko raven kakovosti in gradimo zaupanje pri naših gostih. Shema nam tudi omogoča, da se povežemo z drugimi pridelovalci in delimo znanje ter izkušnje, kar dodatno izboljšuje naše produkte in prakso.

Kaj pa to pomeni za živali na vaši kmetiji?

Za naše živali skrbimo lepo, saj so del naše družine. Krav imamo na primer le enajst, tako da se lahko vsaki maksimalno posvetimo. Hranimo jih predvsem s senom, kdaj pa tudi s silažo, kjer prevladuje seno, brez uporabe spornih krmil. To mesu daje čvrstost in bogat okus. Trudimo se, da je krma čim bolj naravna in doma pridelana. Na kmetiji Bukovje živimo v sožitju z naravo in verjamemo, da se ta skrb pozna tudi na kakovosti mesa in mleka: to prepoznajo tudi naši gosti. 

Alenka Korpnik nasmejana pred kmetijo

Kakšne so prednosti za potrošnika, ki raje plača malce več za meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Če izberete meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, podpirate lokalne kmete in slovensko gospodarstvo. Meso smo pridelali po strogih standardih, ki jih postavlja shema, kar pomeni, da je bolj zdravo in okusno. To je nekaj, kar bi si moral vsak želeti zase in za svojo družino. Naša živila pa niso le bolj kakovostna, ampak tudi bolj sledljiva. To pomeni, da vedno veste, od kod prihaja meso in kako je bilo pridelano. Menim, da gre za sklenjen krog – večje kot je zavedanje med ljudmi, ki nato izbirajo tovrstne proizvode, več lahko mi pridelamo in predelamo, temu pa se prilagodi tudi cena teh proizvodov. Tako lahko vsi pridobimo in predvsem ohranimo domačo proizvodnjo.

Najboljše za vso družino

»Meso smo pridelali po strogih standardih, ki jih postavlja shema, kar pomeni, da je bolj zdravo in okusno. To je nekaj, kar bi si moral vsak želeti zase in za svojo družino,« poudari Alenka Korpnik.

Kako pa se na kakovostne domače izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« odzivajo vaši gostje?

Zadovoljstvo naših gostov je največja nagrada. Ko slišim njihove pohvale, sem zelo vesela. Gosti nam rečejo: »Takega mesa še nismo jedli,« ali pa: »Tukaj ima krompir okus po krompirju, meso pa po mesu.« Tako vem, da delamo prav, da so naši gosti zadovoljni, mi pa tudi. Sicer pa tujci pogosto bolj izrazijo svoje navdušenje, medtem ko smo Slovenci nekoliko bolj zadržani. A to še ne pomeni, da ne znamo ceniti kakovosti.

Kaj je najtežje pri delu na kmetiji?

Največji izziv je usklajevanje vseh obveznosti. Delo na kmetiji je naporno in zahteva veliko predanosti. Zjutraj je tako treba postoriti mnogo stvari v hlevu in hkrati tudi pripraviti zajtrk za goste. Isto velja za večer; vmes pa se seveda zvrsti še kopica drugih opravil. Kljub temu pa se trudimo, da najdemo čas za oddih, saj je pomembno, da se tudi mi spočijemo.

Zakaj je po vašem mnenju pomembno podpirati lokalne pridelovalce, ki se trudijo oziroma trudite proizvajati izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kdor kupuje izdelke s tem znakom, ne podpira le lokalnih pridelovalcev, ampak (po)skrbi tudi zase, saj s tem uživa kakovostno hrano, ohranja čisto okolje ter poskrbi, da kmetje še naprej obdelujemo svojo zemljo ter s tem ohranjamo kulturno krajino. Lokalna hrana, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«, je pridelana z ljubeznijo in skrbnostjo, kar se odraža tudi v njenem okusu. Upam, da bomo kot narod še naprej in še bolj cenili domače proizvode in s tem podpirali slovenske kmete. Le tako lahko ohranjamo svojo tradicijo, podpiramo to, kar je res že dolgo časa naše, in navsezadnje jemo dobro ter kakovostno.

Ko se boste naslednjič znašli pred trgovskimi policami in kupovali meso, izberite tisto z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. S tem kupite kakovostno meso, hkrati pa podprete tudi lokalne kmete in pomembno prispevate k ohranjanju našega podeželja. Naj bo vaša izbira odgovorna in hkrati okusna.


Sorodni članki

Funkcionalno telo se gradi tako v telovadnici kot v kuhinji

Ali ste vedeli, da za funkcionalno telo in gradnjo mišic ni dovolj zgolj redna vadba, temveč tudi uravnotežena prehrana z zadostno mero beljakovin? Nuša Gnezda, priznana fitnes trenerka za ženske ter zagovornica uravnoteženega življenjskega sloga, pojasnjuje, kako kakovostna prehrana pripomore…

Več...

»Ne želodec, treba je hraniti možgane!«

Emilija Pavlič, upokojena kuharica, ki je v času službovanja kuhala otrokom v vrtcu in šoli in je tudi avtorica več kuharskih knjig, zase pravi, da je zagovornica otrok oziroma njihove uravnotežene prehrane.Zaupala nam je pet priporočil, ki naj bi se…

Več...

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem