Slovenski siri – ponos našega podeželja | Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija, Zdrava in uravnotežena prehrana

Slovenski siri – ponos našega podeželja

Kaj naredi slovenske sire tako edinstvene in okusne? Andreja Ravnik s kmetije in sirarne Pr’ Prangarčk nam je razkrila skrivnosti, ki stojijo za njihovimi vrhunskimi siri. Spoznajte, kako skrb za živali, ljubezen do domače zemlje in predanost kmetovanju prispevajo k izjemni kakovosti njihovih mlečnih izdelkov, ki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo »kmečki«.

Kmetija Pr’ Prangarčk ima svoje posestvo v čudovitem Bohinju. Tam se z živinorejo trenutno ukvarja že tretja generacija; kmetijo sta pod svoje okrilje vzela mlada prevzemnika, ki sta zgradila tudi novo sirarno. So ena izmed sirarn, vključenih v shemo »izbrana kakovost«, s pripisom »kmečki«. Pripis »kmečki« pomeni, da na kmetiji pridelajo osnovno surovino, na primer mleko, in jo tam tudi predelajo v končni izdelek, denimo sir.

Kaj pomeni znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ki ima navedbo »kmečki«?

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo »kmečki« je dokaz, da izdelki prihajajo s kmetije, kjer sami pridelujejo in predelujejo mleko, ali je mleko odkupljeno od največ 15 kmetij v razdalji 20 km. To velja za vse kmetije in izdelke, ki nosijo pripis »kmečki«. 

V našem primeru sicer vse mleko pridelamo na svoji kmetiji, nekateri ponudniki mlečnih izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, s pripisom »kmečki«, pa lahko mleko odkupujejo tudi s sosednjih kmetij. 

Tako znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo »kmečki« kupcem zagotavlja, da so naši mlečni izdelki resnično domači. Na naši kmetiji vsako jutro molzemo krave, pridobljeno mleko pa nato predelamo kar na kmetiji. Naši siri so tako narejeni iz surovega mleka. Navedba »kmečki« zagotavlja, da so naši izdelki 100-odstotno  lokalni in sledljivi, saj ves proces poteka na enem mestu. Za potrošnike pa to pomeni tudi, da dobijo izdelke vrhunske kakovosti, ki so polnega okusa, poleg tega pa so narejeni s skrbnostjo in ljubeznijo do našega dela.  

Omenili ste sire. Kakšne sire vse proizvajate na kmetiji? 

Pri nas izdelujemo raznolike sire, ki sledijo bohinjski tradiciji in tehnologiji – to so trdi sir, poltrdi sir, sveži sir, sir za žar. Nismo se pa ustavili le pri siru, izdelujemo tudi druge mlečne proizvode: sladko in kislo skuto, jogurte, masla, kislo smetano in še in še. Proizvodi pri nas so res raznoliki, vsi pa so vrhunske kakovosti in polnega okusa, saj, kot sem omenila, čisto vse izdelujemo iz mleka, ki ga namolzemo na domači kmetiji.

Andreja Ravnik

Ali vključitev v shemo od vas zahteva kakšno dodatno skrb, več pazljivosti, dodatno delo?

Zaradi sheme »izbrana kakovost«, z navedbo »kmečki«, moramo vse kmetije, ki smo vanjo vključene, voditi vse potrebne evidence, da je krma za naše živali prvovrstna, pa tudi, da je higiena res vrhunska.

Pri nas sire izdelujemo iz surovega mleka. Zato ima sir boljši, bogatejši okus, je pa res, da je prav zato treba biti bolj pazljiv. Že dolgo si prizadevamo, da dodatno označimo izdelke, kjer se vsa proizvodnja izvaja na istem mestu. To sporočilo poskušamo predati čim večji množici ljudi – prav tu pa nam znak lahko zelo pomaga, saj se že na prvi pogled vidi, da gre za izdelek, ki je res nekaj posebnega. Skrb za to, da izdelamo dober mlečni proizvod, se začne že pri pridelavi krme, se nadaljuje v hlevu pri oskrbi in pri postopkih molže ter naprej v sirarni. Menim, da moramo biti pridelovalci in predelovalci hrane vedno pazljivi in velik del skrbi nameniti tudi higieni.

Menite, da se kupci zavedajo prednosti izdelkov, ki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«, s pripisom »kmečki«?

Veliko ljudi se tega že zaveda, je pa treba še več narediti na tem, da bo znak, skupaj z njegovimi prednostmi, še bolj prepoznaven. Tako imamo lahko nekaj od tega vsi: kmetije, ki se trudimo z lastno pridelavo in predelavo mleka, pa tudi potrošniki, ki točno vedo, kaj kupujejo. Zdi se mi, da je znak vse bolj in bolj prepoznaven. Pred kratkim sem imela res lepo, pozitivno izkušnjo z učenci iz neke osnovne šole, ki so znali točno opisati, kaj pomeni znak. Povedali so mi, da vedo, da je tako izdelek 100-odstotno sledljiv in da pripis »kmečki« pomeni, da je mlečni izdelek pridelan in predelan pri nas. Zelo pomembno se mi zdi, da že tako mlada generacija prepozna kakovost.

Koliko živali imate na kmetiji in kje dobite hrano zanje?

Na naši kmetiji imamo trenutno 13 krav molznic, devet plemenskih telic in štiri mlajše živali – dva vola in dve telički. Krmo za živali pridelamo na okoliških travnikih. Želimo si preiti na seneno mleko, a to zahteva velika vlaganja.  

Kaj vam je pri skrbi za živali najbolj pomembno?

Pri skrbi za živali nam je najbolj pomembno zagotavljanje zdravega in udobnega okolja zanje, prvovrstna krma ter vrhunska higiena pri postopkih molže. Vse, kar živalim dajemo, se nam vrača v obliki kakovostne surovine, ki jo potem s ponosom in veseljem lahko predajamo naprej kupcem. 

Kako lahko vsak potrošnik prepozna kakovosten sir?

Kakovosten sir lahko kupec prepozna po več dejavnikih. Prvi, najpomembnejši in hkrati tudi najenostavnejši dejavnik je oznaka kakovosti, kot je »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja visoko kakovost, sledljivost in lokalni izvor izdelka. Poleg tega pa je seveda pomemben tudi videz sira, ki mora imeti enakomerno barvo in teksturo brez velikih razlik. Poleg tega mora biti aroma sira prijetna, čista in značilna za vrsto sira; najpomembnejši pa je seveda okus. Če je okus poln, bogat, pomeni, da je bila tudi osnovna surovina za sir kakovostna. Še ena, višja stopnička kakovosti sira pa je pripis »kmečki«. Ta pomeni, da smo mleko, ki smo ga uporabili za sir, tudi pridelali doma, na tej kmetiji.

Kaj je najlepše pri vašem delu?

Najlepše je, ker si zunaj, v stiku z naravo, z okoljem. Bolje jo razumeš, vidiš in čutiš, hkrati pa so rezultati tvojega trdega dela vidni na krožniku. Tako lahko ješ res zdravo, veš, kaj si pojedel, ker tudi veš, kako si dejansko sestavino pridelal. Pri nas je tako, da vse, razen soli, pridelamo na naši kmetiji – vse to smo ustvarili sami. To je nek poseben občutek, ki ga težko dobiš kje drugje, zagotovo pa se ga ne da kupiti.

 


Sorodni članki

Skrivnost vrhunskega mleka? Dobro počutje naših krav

Ko govorimo o kakovosti mleka, pogosto pozabimo na ključni dejavnik – dobro počutje krav. Naši kmetje, ki živijo in delajo s srcem, vedo, da sta zdravje in sreča živali osnova za vrhunske mlečne izdelke. Simon Čretnik s kmetije Čretnik nam…

Več...

Ste prepričani, da uživate dovolj beljakovin?

Ko govorimo o uravnoteženem življenjskem slogu, vsi vemo, da sta zanj potrebna redna telesna aktivnost in kakovostna prehrana. Da bi morala slednja, ne glede na naš življenjski slog, vključevati tudi zadostno mero beljakovin, pa marsikdo ne ve. Priznana fitnes trenerka…

Več...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem