Slovensko mlado zelje poka od zdravja
Slovensko mlado zelje je že na voljo v trgovinah in neposredno pri pridelovalcih. Seznanite se, zakaj ga je koristno vključiti v polnovredno in zdravo prehrano.
Zelje ima že od nekdaj pomembno vlogo v prehrani ljudi, saj izstopa po izredno veliki vsebnosti antioksidantov, s čimer ugodno vpliva na zdravje. Znana je zgodba o kapitanu Cooku, ki je z zalogami zelja na dolgotrajnem potovanju z ladjo pri mornarjih preprečil pomanjkanje vitamina C ali tako imenovano bolezen skorbut.
Zelje je polno vitaminov
Zelje spada med vrtnine z najnižjo energijsko vrednostjo, zato je primerno za kateri koli tip prehranjevanja, hkrati pa je tudi izjemen vir prehranskih vlaknin, mnogih vitaminov in mineralov. Najvišje so vrednosti vitamina C, vitamina E in vitamina A, ki imajo močan antioksidativen učinek ter ugodno vplivajo na zaščito celic pred poškodbami in imajo varovalni učinek na srčno-žilni sistem.
Posebnost zelja je tudi ta, da ima visok delež žveplovih spojin, imenovanih glukozinolati, ki jim strokovnjaki namenjajo mnogo pozornosti predvsem zaradi njihovega antikancerogenega učinka.
Zelje uspeva tudi v sušnem obdobju
Zelje je ena od rastlin, ki se dobro spopada tudi s sušo. Največ vode potrebuje v prvem mesecu rasti. Tudi v vročih in sušnih poletnih mesecih lahko zato uživate v okusnem mladem zelju, ki kljubuje zahtevnim razmeram.
Posegajte po lokalnem zelju
Zaradi kratkih transportnih poti in bistveno krajšega časa skladiščenja vam priporočamo, da izbirate lokalno pridelano mlado zelje. Tako kar najbolj ohrani svojo hranilno vrednost in ima najkrajšo pot od njive do vašega krožnika. Vam najbližjega pridelovalca lahko najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Povzeto po: Prehrana.si