Mednarodno leto sadja in zelenjave
Leto 2021 je s strani generalne skupščine Organizacije združenih narodov razglašeno za mednarodno leto sadja in zelenjave. V Sloveniji smo lahko ponosni na naše pridelovalce, da nam zagotavljajo lokalno pridelano sadje in zelenjavo visoke kakovosti.
Ob mednarodnem letu sadja in zelenjave je Generalna skupščina OZN kot ključne cilje določila ozaveščanje o pomembni vlogi sadja in zelenjave v prehrani ljudi, spodbujanje k uživanju raznolike, uravnotežene in zdrave prehrane z uživanjem sadja in zelenjave ter izpostavljanje pomembnosti zmanjšanja izgub in odpadkov v prehrambenih sistemih.
Pomembno je, da sta sadje in zelenjava visoke kakovosti
Sadje in zelenjava imata številne koristi za zdravje, vključno z okrepitvijo imunskega sistema, ki je še posebej sedaj bistvenega pomena. Glede na priporočila FAO moramo na dan užiti minimalno 400 g sadja in zelenjave, najbolje v vsakem obroku. V otroško prehrano ju lahko začnemo uvajati že pri šestih mesecih starosti in otroka spodbujamo, da ostaneta del redne dele zdrave prehrane skozi vse življenje.
Sadje in zelenjava pomembno vplivata na zdravje
Ob mednarodnem letu sadja in zelenjave Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) še posebej izpostavlja njun vpliv na zdravje. Sadje in zelenjava sta namreč dober vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov, kot so folati, vitamini A in C, kalij ter koristne fitokemikalije.
Kot del zdrave prehrane lahko sadje in zelenjava pomagata zmanjšati dejavnike tveganja za nenalezljive bolezni, kot so prekomerna telesna teža, kronično vnetje, visok krvni tlak in visok holesterol.