Slovenski krompir naj bo naša prva izbira
Slovenski pridelovalci imajo v skladiščih dovolj kakovostnega slovenskega krompirja. Potrošniki smo ključni, saj si lahko s povpraševanjem po slovenskem krompirju in z nakupi na eni strani zagotovimo lokalen, v bližini pridelan krompir višje kakovosti, hkrati pa pomagamo našim pridelovalcem.
Pogovarjali smo se z direktorjem Kmetijske zadruge Cerklje, Mirom Jenkom, ki je povedal mnogo pomembnih informacij o slovenskem krompirju in o tem, zakaj je vredno posegati po njem.
Kakšna je kakovost slovenskega krompirja?
Kakovost slovenskega krompirja je dobra. Vprašanje je, kaj pod kakovost razumemo. Tuj krompir se sicer na policah znajde lep, opran, sijoč, ampak da se to doseže, je potrebnih veliko tehnoloških ukrepov in zlasti kemije. Pri slovenskem krompirju je drugače, saj tuja zakonodaja omogoča uporabo bistveno več fitofarmacevtskih sredstev kot pri nas. S temi sredstvi je torej mogoče na police postaviti lep krompir. Toda kakovost je mnogo več kot le to. Pri pravi kakovosti je pomembno tudi, kako je krompir pridelan, na primer v lokalnem okolju in z bistveno manj fitofarmacevtskimi sredstvi. Lahko rečem, da je slovenski krompir s tega vidika zelo kakovosten.
Kaj bi izpostavili kot ključne prednosti za potrošnike, kadar se odločijo za nakup slovenskega krompirja?
Pri slovenskem krompirju potrošniki dejansko vedo, da ne prepotuje tisoče kilometrov, da je pridelan v bližini in z manj kemije. Izredno pomembno je tudi, da je slovenski krompir pridelan skladno z zelo strogimi normativnimi predpisi in zahtevami. Poleg tega je pomembno tudi zavedanje, da z nakupom slovenskega krompirja podpiramo naše, slovenske pridelovalce in lokalno ekonomijo.
Pri slovenskem krompirju potrošniki dejansko vedo, da ne prepotuje tisoče kilometrov, da je pridelan v bližini in z manj kemije.
Kje v Sloveniji pridelamo največ krompirja?
Največ krompirja še vedno pridelajo na Gorenjskem in Štajerskem, medtem ko se je Dolenjska v zadnjem desetletju specializirala za zgodnji krompir, ki ga tudi na ta način tržijo. Prvi mlad slovenski krompir je torej na policah zelo zgodaj.
Je pri nas ugodna klima za gojenje krompirja in ali tudi to vpliva na njegovo kakovost?
Slovenija ima absolutno dobro klimo za pridelavo krompirja. Krompir potrebuje tudi kakovostno zemljo, ki jo prav tako imamo. Slovenski kmetje so zmožni stoodstotno poskrbeti za samooskrbo s slovenskim krompirjem, seveda, če ga bodo potrošniki izbirali.
Glavni odločevalec, kaj se bo prodajalo, ni komercialist v nekem trgovskem podjetju. Glavni odločevalci smo mi – potrošniki in na nas je odgovornost, da izbiramo slovenske vreče krompirja.
Na kakšen način je najlažje priti do slovenskega krompirja? Kje naj ga potrošniki poiščejo?
V vseh trgovinah je na razpolago tudi slovenski krompir. Možnost je tudi nabave pri lokalnih pridelovalcih. Ponudniki slovenskega krompirja so zbrani tudi na Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Je pa hkrati izredno pomembno še nekaj. Glavni odločevalec, kaj se bo prodajalo, ni komercialist v nekem trgovskem podjetju, ki naroči večje količine krompirja, saj on preprosto naroča tisto, kar se najbolj prodaja. Glavni odločevalci smo mi – potrošniki in na nas je odgovornost, da izbiramo slovenske vreče krompirja. Več, kot nas bo počelo to, več bo na policah slovenskega krompirja.