Kako pripraviti domač jogurt?
Iz kakovostnega slovenskega mleka lahko kar sami doma pripravite odličen jogurt ali skuto. Tako lahko uživate v pristnem okusu ter izdelkih popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.
Priporočamo vam, da za pripravo izberete čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano, ki ga lahko dobite pri najbližjem kmetu. Pomagate si lahko z našim zemljevidom ponudnikov lokalne hrane.
Recept za slasten domači jogurt
Okusen domači jogurt lahko brez posebnih pripomočkov pripravite kar v domači kuhinji. Priprava je enostavna, saj potrebujete le 1,5 litra čim bolj neobdelanega kravjega mleka ter 1 lonček navadnega jogurta iz trgovine – priporočamo, da izberete jogurt z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Mleko segrejete skoraj do vretja, nato pa počakate, da se ohladi na približno 45 stopinj Celzija.
Ko doseže to temperaturo, vanj vmešate en lonček navadnega jogurta ter vsebino dobro premešate. Mešanico pretočite v kozarčke za vlaganje, jih pokrijte in ovijte v toplo brisačo. Pustite jih na pultu približno en dan ter jih med tem ne mešajte in ne premikajte. Nato jogurt prestavite v hladilnik in ga zaužijte v približno 5 dneh.
Izdelate lahko tudi sadno različico
Če želite izdelati okusen sadni jogurt, lahko vanj narežete koščke svežega sadja z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in ga sladite z medom. V jogurt se odlično poda tudi okusna domača marmelada.