V Sloveniji imamo več stoletij dolgo tradicijo pridelave Piranske soli
Pristnost slovenskih tradicionalnih izdelkov in jedi prepoznamo po treh evropskih zaščitnih znakih na embalaži. Z označbami »zaščitena označba porekla«, »zaščitena geografska označba« in »zajamčena tradicionalna posebnost« zagotavljamo certificirano proizvodnjo in izvajanje rednih kontrol izdelkov v prodaji. Z znakom »zaščitena označba porekla« se ponaša tudi Piranska sol, ki jo na slovenski obali pridelujemo in predelujemo že stoletja, njena izjemna kakovost in značilnosti pa so posledica vpliva pokrajine in dolgoletne tradicije solinarstva.
Pridelava Piranske soli je geografsko omejena. Solinarji jo še danes pridobivajo ročno in le s tradicionalnimi orodji. Z označevanjem »zaščitena označba porekla« zagotavljamo, da je pridelava Piranske soli omejena na določeno območje – na Sečoveljske in Strunjanske soline. Pridobljena mora biti s tradicionalnimi postopki, značilnosti solnih kristalov pa so posledica naravnih in vremenskih razmer.
Poleg Piranske soli s to označbo označujemo še deset slovenskih izdelkov: sir Tolminc, Bovški sir, sir Mohant, Nanoški sir, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Oljčno olje Istra, Kočevski gozdni med, Kraški med, Istrski pršut ter Meso istrskega goveda – boškarina.
Za nastanek soli so potrebni voda, sonce, veter in veliko truda
Ali veste, kako poteka pridelava soli? Solinarstvo zahteva veliko truda in potrpežljivosti. Solinarji skrbno spremljajo vremenske razmere in stanje vode v solinah, da zagotovijo najboljše pogoje za kristalizacijo soli. Čeprav narava z vremenskimi pojavi ni vedno najbolj prijazna do solinarjev in njihovega dela, se je na slovenski obali tradicija solinarstva in pridelave Piranske soli skozi stoletja ohranila vse do danes. Piranska sol je tako postala pomemben simbol lokalne kulture in tradicije in jo cenijo širom po svetu.
Certifikat zagotavlja tradicionalne postopke pridobivanja soli
V plitkih bazenih Piranskih solin solinarji zajemajo z minerali bogato Jadransko morje. Ko voda izhlapeva, ostanejo na dnu bazenov solni kristali visoke kakovosti in edinstvenega okusa. Solinarji sol pobirajo dnevno. Osnovni proces njenega nastanka je naravna kristalizacija na solnih poljih, kjer se sol pobira na nekaj milimetrov debeli podlagi biosedimenta, imenovani petola. Njena glavna sestavina so minerali in mikroorganizmi.
V bazenih Piranskih solin solinarji iz morske vode najprej odstranijo vse nečistoče – pri tem so jim v pomoč odtočni kanali. Ob ugodnih vremenskih razmerah voda iz bazenov izhlapeva in na dnu bazenov ostane kristalizirana sol. Pod pogojem, da vreme ni vetrovno, na površini kristalizacijskih bazenov najprej kristalizira solni cvet. Ti kristali imajo izrazito piramidno strukturo.
Celoten postopek traja nekaj mesecev in zahteva veliko spretnosti ter znanja. Sol pridelovalci soli skrbno poberejo z dna bazenov. Postopek je enak že več kot 700 let in poteka izključno ročno ter z uporabo tradicionalnih orodij. Piransko sol pridobivajo na okolju prijazen način, zato bodo sol v Piranskih solinah lahko pridobivale tudi prihodnje generacije.
Sol je zakladnica morskih mineralov
Piranska sol je znana po svoji kakovosti in okusu. Zaradi čistega okolja in tradicionalne metode pridelave vsebuje veliko morskih mineralov in je izrednega okusa. Prav zaradi svojega okusa in kakovosti je cenjena v mnogih državah sveta. Je groba, nemleta in nerafinirana ter za razliko od industrijsko pridelane soli ne vsebuje dodatkov. Uporablja se pri pripravi številnih jedi, saj jim izboljša okus in poudari arome drugih sestavin. Poskusite solni zaklad našega morja tudi vi.