Čas je za sezonsko sadje – marelice | Marelice, Sadje | Priporočila za uporabo v kuhinji

Čas je za sezonsko sadje – marelice

Marelice so zdravo in okusno poletno sadje, ki je zelo priljubljeno tudi za izdelavo marmelad, kompotov, cmokov in drugih dobrot. Njihovo obstojnost je mogoče podaljšati tudi tako, da jih posušimo.

Marelice bi lahko poimenovali kar sadeži večne mladosti. Imajo največ vitamina A, pa tudi veliko vitamina C, zato blagodejno vplivajo na nohte, lase, kožo in imunski sistem. Še posebej so vitaminsko bogate takrat, ko so lokalne in obrane ob polni zrelosti.

Zakaj so lokalne marelice boljše?

Marelice, ki k nam pripotujejo iz daljnih držav, so obrane zelo zgodaj in zrelost dosežejo šele med transportom oziroma skladiščenjem. Dokazano je, da imajo takšni sadeži manjšo vsebnost vitamina C kot lokalno pridelane, sezonske marelice, ki jih kmetje oberejo šele, ko dozorijo. Lokalno sadje je tudi bolj sveže in ima boljšo aromo od uvoženega.

Ali ste vedeli?

Tudi marelične koščice so zelo zdrave, vendar jih je potrebno zaužiti v zelo malih količinah. Še pogosteje se iz mareličnih koščic pridobiva olje, ki je izjemno blagodejno za našo kožo.

koščice marelic

Marelice so polne vlaknin

Marelice vsebujejo veliko vlaknin, zato delujejo proti zaprtju in nas hitro nasitijo. Visoka vsebnost kalcija in magnezija v njih zmanjšuje tveganje za osteoporozo. Ker vsebujejo malo kalorij, ne redijo. Predvsem suhe marelice so tudi odličen vir železa, zato pomagajo pri slabokrvnosti.


Ideje, kako uporabiti marelice

Izkoristite poletno obilje marelic in jih predelajte v okusne marmelade in druge jedi. Preizkusite naše odlične recepte.

Marelična marmelada z manj sladkorja – recept

Marelični sladoled

Marelični ledeni jogurt – recept

 


Sorodni članki

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...

Zakaj je dobro izbrati sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kadar stojimo pred policami, polnimi svežega sadja, je izbira pravega izdelka pogosto izziv. Kako vedeti, katero sadje je resnično kakovostno in sveže? V poplavi različnih izdelkov, ki so na voljo, lahko hitro postanemo zmedeni. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« nam…

Več...

Najbolje je posegati po lokalno pridelanem sadju

V današnjem svetu, kjer je ponudba sadja raznolika in dostopna skozi vse leto, se pogosto znajdemo pred izzivom, ali izbrati eksotično sadje iz oddaljenih dežel ali poseči po domačem sadju. Preberite, zakaj je najbolje posegati po lokalno pridelanem sadju.Eden izmed…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem