Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«
Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« označili jedi, pripravljene iz kakovostnega, slovenskega, certificiranega govejega in perutninskega mesa iz sheme »izbrana kakovost«. Restavracije so rezervacije začele sprejemati v ponedeljek, 2. oktobra.
Na tokratnem tednu restavracij sodelujejo 103 izbrane slovenske restavracije in gostilne, med njimi bo tudi 28 restavracij, ki so pred dnevi prejele oznake kakovosti kulinaričnega vodiča Michelin. Z letošnjim sloganom »Več okusa za manj ostankov« organizatorji spodbujajo k zmanjšanju zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu.
Novinarska konferenca pred začetkom jesenskega Tedna restavracij
Generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal je na novinarski konferenci poudarila: »Z letošnjim sloganom »Več okusa za manj zavržkov« se dotikamo dveh pomembnih in med seboj povezanih tem za državo – zmanjšanja zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu ter poudarjanja pomena uporabe lokalnih kakovostnih kmetijskih pidelkov ter živil, označenih z znakom »izbrana kakovost-Slovenija«. Zelo pomembno pri uporabi in označevanju glavnih sestavin z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« na jedilnih listih je, da kljub različnim stilom posameznih restavracij, potrošniku zagotavljamo visoko kakovost.«
Gostje, povprašajte o poreklu mesa
Jesenskemu Tednu restavracij se prvič pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Namen je spodbuditi goste gostinskih obratov, da povprašajo o izvoru mesa in pri naročanju jedi izberejo slovensko meso. Istočasno pa so gostinci vabljeni k uporabi označevalcev za meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ter tako k obogatitvi svoje ponudbe.
Kaj zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«?
Za pridobitev pravice do označbe »izbrana kakovost – Slovenija« mora meso zadostiti strogim pogojem v celotni verigi. Živali morajo biti rojene, rejene in predelane v Sloveniji, krmljene s kakovostno krmo, celoten proces zakola in predelave pa je popolnoma ločen od ostalega mesa, ter zagotavlja 100 % sledljivost. Kampanja poudarja, da izbira mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni zagotovilo za višjo kakovost, slovensko poreklo ter dodaten neodvisen nadzor certifikacijskih organov.
Zelo pomembno je zmanjšati tudi količino zavržene hrane
»Že spomladi so sodelujoče restavracije dokazale, da ‘brez odpadkov’ ni le modni slogan, temveč stalna skrb, da je zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu in prehrani čim manj. Jesenski Teden restavracij bo to še podkrepil. Chefinje in chefi bodo skuhali tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili«, je povedal Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij.
Rezervacije so odprte od ponedeljka, 2. oktobra 2023
Restavracije so rezervacije začele sprejemati v ponedeljek, 2. oktobra. Na spletnem mestu Tedna restavracij so objavljeni posebni meniji po ceni 23, 25 ali 28 evrov, s katerimi bodo restavracije predstavile svoje kulinarične zgodbe.