Bovški krafi
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
10 minut
Skupni čas
30 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 750 g moke
- 7,5 dl vrele vode
- 60 g olja
- 30 g soli
- 350 g suhih hrušk tepk (kloc)
- 50 g piškotnih drobtin
- 200 g jabolčne čežane
- 50 g v rumu namočenih rozin
- 50 g sladkorja
- pol vrečke vaniljevega sladkorja
- limonino lupinico (eko limone)
- po želji lahko nadevu dodamo 50 g na masti prepražene čebule
Postopek:
Testo:
Moko poparimo z osoljeno vrelo vodo in dodamo olje. Zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo, na sredino položimo nadev in po polovici prepognemo. Oblikujemo za bovške krafe značilno obliko (kot na sliki) in s prsti ali vilicami oblikujemo robove po obodu (petelinji greben).
Nadev:
Koce (narečno: klw’ce) kuhamo v vodi, da se zmečkajo. Nato jih zmeljemo ali pretlačimo skozi cedilo. V loncu raztopimo malo masla, dodamo zmlete hruške, jabolčno čežano, piškotne drobtine, rozine, sladkor in limonino lupinico. Za zgostitev ‘bulje’ ali nadeva se dodajajo tudi koruzna moka, popražena čebula za sladkast okus, mlete ‘bure’ (orehe) in ‘cvejbe’ (rozine).
Kuhanje:
Krafe nato skuhamo v vreli slani vodi. Kuhani so, ko priplavajo na vrh. Vzamemo jih iz vode in takoj postrežemo. Pred serviranjem jih prelijemo z vročim maslom, ki mu lahko dodamo tudi drobtine, in narahlo potresemo s sladkorjem.
Recepti so po regiji tudi različni; nekateri moko poparijo, drugi jo samo zamešajo z vodo, spet tretji delajo kvašeno ali celo krompirjevo testo. Vsem receptom pa so skupne kloce v nadevu, ki so, ravno tako kot sama beseda, unikatne v slovenskem prostoru.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Obogatite nadev bovških krafov
Za še bolj izrazit okus v nadev dodajte ščepec cimeta ali naribano limonino lupinico. Tako boste ohranili tradicionalnost, a dodali svojo osebno noto.