Domača jabolčna pita – recept
Sestavine:
Postopek:
Pri izbiri sestavin bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
Za pripravo najboljše jabolčne pite izberite lokalno pridelane sestavine z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki vam jamči 100-odsotno slovensko poreklo.
Sestavine
Testo:
- 350 gramov moke
- pol pecilnega praška
- 1 vaniljin sladkor
- 120 gramov sladkorja v prahu
- 150 gramov masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 2 rumenjaka
- 4 žlice kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor in vaniljin sladkor, oba rumenjaka ter kislo smetano. Zamesimo testo. Pred nadaljevanjem naj testo počiva na hladnem.
Medtem pripravimo jabolka:
- 1 kilogram jabolk z oznako z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 80 gramov sladkorja
- 1 žlica drobtin
- cimet
- po želji dodamo rozine
Postopek:
Jabolka naribamo in dodamo ostale sestavine.
Vzamemo približno polovico testa, ki ga raztegnemo na krožniku za pito. Uporabimo lahko tudi krožnik za peko pice. Na robovih pustimo dvignjen rob, ki ga potisnemo z vilicami.
Prvo plast testa obložimo z jabolčno mešanico. Čez njo zložimo na tanke trakove narezano preostalo polovico testa v obliki mreže.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo približno eno uro. Ohlajeno pito posujemo s sladkorjem v prahu.
Opomba: Preden na spodnjo plast testa naložimo jabolka, jo lahko že 10 minut pečemo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.