Nojev file v vinski omaki
Avtor recepta: chef Igor Jagodic
Čas priprave
10 minut
Čas kuhanja
10 minut
Skupni čas
20 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
1
Sezona
Jesen, Zima
Sestavine:
- 600 g nojevega fileja
- 50 g šalotke
- 300 ml bistre juhe
- 100 ml rdečega vina
- timijan
- sol in poper
Postopek:
File solimo in na srednje vroči ponvi opečemo na eni strani (vsaj 1 minuto), obrnemo ter opečemo še na drugi strani. Postopek ponovimo, pečemo pa skupno ne več kot 6 minut. Nojevo meso mora ohraniti rožnato sredico polno sokov. S predolgo peko na previsoki temperaturi izgubi vse žlahtne lastnosti, saj postane trdo in pusto. Pečeno meso pustimo nekaj minut počivati, da se sokovi enakomerno razporedijo. Postrežemo z vinsko omako in prilogo.
Vinska omaka:
Vse sestavine razen soli damo v lonec in počasi na majhnem ognju kuhamo toliko časa, da nam ostane samo še četrtina tekočine. Vinsko omako začinimo in zgostimo s škrobom.
Za več receptov in idej obiščite naš kulinarični kotiček (www.modrivrat.si).
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Kako izboljšati okus vinske omake?
Za bogatejšo vinsko omako izberite kakovostno vino, ki ga uživate tudi samostojno. Dodajte ščepec sveže mletega popra in kanček masla na koncu kuhanja, da bo omaka bolj kremasta in polnega okusa.