Dušena govedina iz pečice, pire krompir in zelenje s travnika
Avtor recepta: chef Dominik Šinko, Domačija Novak
Čas priprave
6 ur
Čas kuhanja
3 ure
Skupni čas
9 ur
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Pomlad
Sestavine:
- 1 kg govejega bočnika »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 kg govejih kosti za fond (po želji)
- jušna zelenjava (korenje, zelena gomolj, koleraba, čebula, česen)
- sol in poper
- čili in sladka paprika
- pasiran paradižnik
- rdeče vino
- vinjak
- majaron, timijan, lovor, šetraj
Postopek:
Zelenjavo grobo narežemo in popečemo na maščobi od mesa, dodamo suha zelišča, premešamo, kratko prepražimo, dodamo ostale začimbe, prepražimo in zalijemo z vinjakom. Ko vinjak izpari, dodamo paradižnikovo omako in rdeče vino. Vse dodamo k mesu, solimo, popramo in zalijemo z vodo, da bo meso pokrito. Pokrijemo s pokrovom in dušimo v pečici 5 do 6 ur na 160 stopinjah, da se meso zmehča.
Kosti popečemo, jih z jušno zelenjavo damo v lonec, zalijemo z vodo in kuhamo 3 ure. Odcedimo in fond na majhnem ognju zreduciramo.
Ko je meso zmehčano, vzamemo omako, jo pretlačimo in ji dodamo reducirano kostno juho ter kuhamo na majhnem ognju, da se naravno zgosti do primerne gostote.
Meso narežemo in ga serviramo z omako, pire krompirjem in zelenjavo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.