Nacionalna shema

Evropska shema

zajamčena tradicionalna posebnost

Zajamčena tradicionalna posebnost

Zajamčena tradicionalna posebnost je evropska shema kakovosti, s katero se zaščitijo predvsem receptura ali način priprave ali njegova sestava. Te kmetijske pridelke ali živila proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike.

Pestrost slovenske pokrajine in raznolikost pridelave hrane sta v Sloveniji izjemni, kar je tudi glavni razlog za našo nadvse bogato kulinarično dediščino. Slovenske jedi so prepoznavne in imajo značaj. A tipične slovenske jedi niso le hrana – gradniki njene celostne podobe so kuhanje z lokalnimi in sezonskimi sestavinami, pridelanimi v značilnem okolju, unikatni postopki ter pristopi k pridelavi in pripravi. Nadvse pomembna sta način postrežbe in edinstveno gostoljubje, ki izvira iz določenega okolja. Ne nazadnje pa tudi tradicija, ki jo posamezniki uspešno ohranjamo ob praznikih, različnih praznovanjih in kulinaričnih festivalih. Iz take edinstvene kombinacije lahko nastane nepogrešljivi okus po – domačem.


Kakšne so posebnosti sheme Zajamčena tradicionalna posebnost?

  • Zaščita tradicije: Shema Zajamčena tradicionalna posebnost ščiti tradicionalne načine priprave, recepture ali sestave živil.
  • Standardizacija proizvodnje: Vsak proizvajalec, ki se drži predpisane recepture in postopka, lahko proizvaja izdelke pod to oznako.
  • Poudarek na kulturni dediščini: Shema pomaga ohranjati in promovirati bogato kulinarično dediščino posameznih regij.

Kateri izdelki nosijo oznako Zajamčena tradicionalna posebnost?

Prekmurska gibanica

Prekmurska gibanica

Prekmurska gibanica, poimenovana po besedi “güba”, ima poseben recept, ki se prenaša iz roda v rod. Sestavljena je iz krhkega testa in štirih nadevov (mak, skuta, oreh, jabolka), plastenih z vlečenim testom, vse skupaj pa je premazano s smetano ali maščobnim prelivom.

Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi so testenini podobna jed, polnjena s krompirjevim nadevom in značilna po obliki klobuka. Postrežejo jih kot prilogo ali samostojno jed, najpogosteje z bakalco, tradicionalno mesno jedjo.

Belokranjska pogača na črnem krožniku

Belokranjska pogača

Belokranjska pogača je okrogel, nizek kruh, okrašen s poševnimi zarezami, premazan z jajcem in posut s soljo ter kumino. Pečena se lomi po zarezah, najboljša pa je še topla.

Tradicionalna orehova potica na lesenem podstavku

Slovenska potica

Slovenska potica je praznična jed, pečena v posebnem pekaču, potičniku, in je lahko pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi. Značilna oblika potice je okrogla z luknjo v sredini, pogosto potresena s sladkorjem.


Povezave in viri


Zaščiteni proizvodi v shemi

Tradicionalna orehova potica na lesenem podstavku
zajamčena tradicionalna posebnost

Slovenska potica

Več o proizvodu
Belokranjska pogača
zajamčena tradicionalna posebnost

Belokranjska pogača

Več o proizvodu
idrijski žlikrofi
zajamčena tradicionalna posebnost

Idrijski žlikrofi

Več o proizvodu
Prekmurska gibanica
zajamčena tradicionalna posebnost

Prekmurska gibanica

Več o proizvodu