O ponudniku
Mlin z 200-letno tradicijo
Posebnost mlina Košak je ta, da so vsa žita, ki jih predelujemo v moko, slovenskega oziroma predvsem lokalnega porekla. Tako poizkušamo zagotoviti kvaliteto vseh naših izdelkov. Moka, ki jo kupite pri nas, se bistveno razlikuje od trgovinske moke, ki na policah včasih stoji tudi po več mesecev. Pri nas dobite vedno svežo moko oziroma tako imenovano živo moko, ki je polna vitaminov, mineralov in hranilnih snovi.
Ogled mlina
V mlinu Košak sprejemamo tudi skupine, izletnike, šole, vrtce in pohodnike ali sprehajalce iz bližnjih Šmarjeških Toplic ali Otočca. Z veseljem si bomo vzeli čas in vam razkazali mlin ter procese proizvodnje.
Včeraj
Glede na zgodovinske vire je mlin v lasti družine Košak že več kot dvesto let, medtem ko naj bi bil sam mlin še nekaj stoletij starejši. Zapuščina in tradicija mlina sta torej zares bogati in dragoceno znanje ter izkušnje se vestno prenašajo iz roda v rod, hkrati pa se nadgrajujejo upoštevajoč spremembe prehranjevalnih navad potrošnikov.Prvo mletje je potekalo na treh parih mlinskih kamnov, ki so bili leta 1971 zamenjani s sodobnejšim valjčnim stolpom z dvema paroma valjčkov. Starodavno mlinsko kolo je že leta 1963 zamenjala Francisova turbina.
Danes
Mlin Košak je danes eden redkih še delujočih mlinov v Sloveniji. Način mletja žita smo popolnoma prilagodili sodobnim standardom, vendar še vedno meljemo na način povratnega mletja, ki zmanjšuje pregrevanje mlevske mase, saj transport mase poteka prek elevatorjev.Moka nastane z večstopenjskim drobljenjem žitnega zrnja v delce različnih velikosti, ki jih presejemo in tipiziramo. Preden dobimo končni proizvod, se ciklus obrne trikrat do štirikrat. V procesu, ki traja okrog 24 ur, se zmelje približno 4000 kg žita, iz katerega dobimo več različnih tipov moke.
Jutri
Mlin Košak želi tudi v prihodnosti ohranjati svojo več stoletno tradicijo, zato ves čas stremimo k izpopolnjevanju naše proizvodnje, spremljamo potrebe naših strank in poizkušamo zagotoviti kvaliteto. Želimo si in potrudili se bomo, da bo tudi v prihodnosti tradicionalna slovenska dejavnost mlinarstva živela naprej in se ohranjala.