Zelenjava, mleko, kruh in klobase s kmetije Arbiter | Meso, Mleko, Zelenjava | Zgodbe o naši super hrani

Zelenjava, mleko, kruh in klobase s kmetije Arbiter

Na kmetiji Arbiter v Šmartnem pri Slovenj Gradcu so obiskovalci v soboto, 12. oktobra spoznali, kako poteka pridelava kakovostnih lokalnih pridelkov, preizkusili lokalne dobrote in se udeležili delavnic izdelave klobas in peke kruha.

Jožica Arbiter je obiskovalcem razkazala kmetijo in poudarila, da kakovost pridelkov izhaja tudi iz zemlje, ki jo obdajajo Pohorje, Uršlja gora in manjši hribi z gozdovi, ki zagotavljajo čist in s kisikom prepojen zrak.  Poleg sadja in zelenjave na kmetiji pridelujejo tudi mleko, ki ga prodajajo v Mlekarni Celeia. To mleko je brez gensko spremenjenih organizmov, kontrolirajo pa ga vsakodnevno.

»Naš cilj je čim višja kakovost pri vsebnosti maščob, beljakovin in čim nižja vsebnost mikroorganizmov in somatskih celic, pri čemer smo že leta uspešni. Pri predelavi se držimo načela, da potrošniku predelamo doma rojene in vzrejene živali kot so govedo in prašiči. Tako je zagotovljena sledljivost pri pridelavi in predelavi mesnih produktov« je pojasnila in povedala, da njihova naravno pridelana hrana zagotavlja najkrajšo možno pot iz hleva in njive na mizo.

Kmetija Arbiter

O mlečni proizvodnji v Sloveniji je spregovoril tudi Gregor Švajger, predstavnik Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki  je poudarilprednosti lokalno pridelane hrane:

»Lokalna hrana je pomembna, ker temelji na tradicionalni pridelavi, izkorišča lokalne potenciale, vključuje lokalno prebivalstvo in zagotavlja trajnostni regijski razvoj, zlasti pa omogoča prehransko neodvisnost.«

Dan odprtih vrat na kmetiji Arbiter

Ob tem je dodal, da je ena ključnih usmeritev povečanje samooskrbe na trajnosten način, ob skrbnem varovanju naravnih virov, še zlasti pitne vode, kmetijske zemlje in tal, ter ohranitvi biotske raznovrstnosti.


Sorodni članki

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Naš super paradižnik

Paradižnik je hvaležna rastlina, ki uspeva tako v nasadih, vrtovih in vrtičkih kot tudi pri balkonskih vrtičkarjih. Preberite nekaj idej, kako ga uporabiti in shraniti tudi za hladnejše dni.Med najbolj priljubljene vrtnine v domačih vrtovih verjetno sodijo paradižniki. V Sloveniji…

Več...

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Od zelenih pašnikov do kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov

V Sloveniji pridelujemo različne vrste mleka in mlečnih izdelkov. Zaradi tradicije pridelave kravjega mleka ta prednjači po količini, a tudi količina kozjega in ovčjega mleka v zadnjih letih narašča. Svojo zanimivo zgodbo o pridelavi ovčjega in kravjega mleka ter proizvodnji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem