Kmetijska zadruga Metlika odprla svoja vrata | Zgodbe o naši super hrani

Kmetijska zadruga Metlika odprla svoja vrata

V soboto 19. 10. je Kmetijska zadruga Metlika odprla svoja vrata in v svoje globine (klet je v celoti pod zemljo) povabila obiskovalce, ki so želeli izvedeti kaj več o belokranjskih posebnostih pridelave vina in se prepričati o lokalni kvaliteti.

Andrej Škof, vodja programa Vino, je izpostavil pomen, ki ga pripisujejo lokalnemu poreklu: »Naše grozdje izhaja izključno od belokranjskih pridelovalcev, ki so vsi vključeni v integrirano pridelavo. Tako si zagotovimo zdravo grozdje in najmanjši možni čas od trgatve do predelave.«

Prav neposredna bližina dobaviteljev, ki jih redno izobražujejo in kontrolirajo, metliški vinski kleti omogoča, da je vse grozdje obdelano v le nekaj urah po trgatvi, s čimer preprečujejo pojav oksidacije in podobnih nevšečnosti.

Mogočna klet, dolga kar 108 metrov s stalno temperaturo med 12°C in 13°C je obiskovalce navdušila. Še nekoliko bolj pa jih je pritegnila njena vsebina, saj se ena največjih vinskih kleti, ki letno pridela okrog 750.000 litrov vina, lahko pohvali z zelo bogato paleto vin: od lažjih, suhih belih vin, preko roseja in močnejših rdečih, do barikov, penin ter sladkih predikatov z ledenimi vini in suhimi jagodnimi izbori. Posebne pozornosti pa sta bila deležna belokranjska kralj in kraljica, Belokranjec in Metliška Črnina, ki se oba lahko pohvalita z leta 2008 pridobljeno posebno obliko zaščite PTP – priznano tradicionalno poimenovanje.

Dneva odprtih vrat v Kmetijski zadrugi Metlika se je udeležila tudi Mojca Jakša s Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki je povedala, da je za kakovost pomembna celotna veriga, zato je ključno za potrošnika, da je seznanjen s poreklom vina. »Sistem sledljivosti pri vinu zagotavlja, da je vino s poreklom višje kakovosti, ima jasno določeno območje pridelave grozdja in predelave tega grozdja v vino ter da razpolaga z določenimi kakovostnimi parametri,« je poudarila v svojem govoru na dnevu odprtih vrat.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem