Tradicionalna kulinarika Jablaniške doline in Polšnika | Zgodbe o naši super hrani

Tradicionalna kulinarika Jablaniške doline in Polšnika

V četrtek, 16. januarja 2014 je v gostilni Pustov Mlin v Cerovici (Občina Šmartno pri Litiji) potekala kulinarična delavnica »Tradicionalne jedi in njihova sodobna uporaba«.

V sklopu projekta »Dobrote iz srca«, ki je sofinanciran s sredstvi LAS Srce Slovenije in ga skupaj izvajata Društvo za razvoj podeželja LAZ ter Društvo deklet in žena Polšnik, je tako potekala že druga kulinarična delavnica.

Tokrat so se člani društva obrnili na starejše prebivalce iz območja Jablaniške doline ter Polšnika ter jih povabili, da z njimi delijo svoje recepte. Na delavnico so povabili tudi vse ponudnike na tem območju, saj je bil namen delavnice umestitev tradicionalnih jedi v sodobni preobleki na turistične jedilnike. Kako zelo pomembna je kulinarika za turističen razvoj območja, je dvajsetim udeležencem na primeru dobre prakse predstavila etnologinja Mija Bokal iz Razvojnega centra Srca Slovenije. Jedi kot so žganci, močnik, zelje in podobno so za lokalne prebivalce nekaj vsakdanjega, kar pa ne velja tudi za obiskovalce dogodka.

Na delavnici so udeleženci pregledali vrsto receptov ter jim dodali lokalne posebnosti na podlagi svojih kuharskih izkušenj. Med zapisovanjem receptov je oživela marsikatera pozabljena zgodba, pa tudi imena nekaterih jedi, ki jim danes rečemo povsem drugače. Za boljšo predstavo o tem, kaj se je včasih jedlo, je poskrbela kuharska mojstrica Darja Povše iz gostilne Pustov mlin, ki je za udeležence pripravila tradicionalne jedi v sodobnejši, za današnjega gosta privlačnejši obliki. Manjši prigrizki iz tradicionalne hrane so več kot navdušili, z umestitvijo v ponudbo pa bodo zagotovo navdušili tudi obiskovalce tega območja


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem