23 priporočil za zmanjševanje odpadne hrane
Evropski državljanski odbor za odpadno hrano je v začetku februarja sprejel 23 priporočil o nadaljnjem zmanjševanju odpadne hrane po vsej EU. O priporočilih so glasovali državljani, ki so s svojimi glasovi podali vpoglede o tem, kako pospešiti ukrepe za zmanjšanje živilskih odpadkov v EU.
Evropski državljanski odbor za odpadno hrano je odprl javno posvetovanje o reviziji okvirne direktive o odpadkih, vključno z določitvijo ciljev zmanjšanja količine živilskih odpadkov v EU. Občane in druge zainteresirane so preko portala Povej svoje mnenje pozvali k oddaji svojega mnenja o preprečevanju nastajanja živilskih odpadkov. Ugotovitve iz javnega posvetovanja kažejo splošno podporo določitvi ciljev glede zmanjšanja živilskih odpadkov in strinjanje s koristmi, povezanimi z zmanjšanjem živilskih odpadkov.
Organizirali so tudi panel državljanov, da bi izmenjali mnenja in izkoristili njihove vpoglede o tem, kako pospešiti ukrepe za zmanjšanje živilskih odpadkov v EU. Prva skupina državljanov se je sestajala med decembrom 2022 in februarjem 2023, da so razpravljali o zavrženi hrani. Rezultat tega panela so priporočila državljanov za podporo delu Komisije na področju živilskih odpadkov, ki so tudi vodilo za pomoč državam članicam pri doseganju prihodnjih ciljev glede zmanjšanje odpadne hrane v EU.
23 priporočil za zmanjševanje odpadne hrane
1. Bližje kot je kmet, srečnejši je potrošnik: Manj odpadkov, več trajnosti
2. Okusi doma: javna in zasebna podpora lokalnemu kmetovanju za zmanjšanje zavržene hrane
3. Restavracije naj imajo moto »uživanje brez zavržkov«
4. »Stop zavrženi hrani«: Teden ozaveščanja o zavrženi hrani v šoli
5. Inovativnost embalaže in uporaba embalaže le po potrebi
6. Spodbujanje odraslih, da prednostno ukrepajo glede zavržene hrane
7. Delimo, ne zavrzimo!
8. Izmenjava podatkov in najboljših praks po Evropi
9. Zbiranje podatkov v celotni verigi preskrbe s hrano
10. Glasovi državljanov so pomembni: Sodelovanje državljanov v evropski prehranski politiki
11. Pravkar izbrano: Vrednost sezonske hrane
12. Vseevropska mreža za izmenjavo hrane
13. Načrtovani nakupi in prerazporeditve
14. Vsi odpadki imajo težo
15. Obvezen sistem poročanja za preglednost skupaj s kaznimi in nagradami
16. Vseevropska zakonodaja o uničenju neprodanih živil – pristop vzajemnega učenja v državah članicah
17. Preglednost živilskih odpadkov za lažje ukrepanje
18. Razširitev definicije živilskih odpadkov, da bi prihranili nezaužito hrano
19. Prehransko ozaveščanje in trajnostna prehrana v osnovnih in srednjih šolah
20. Spodbujati in podpirati aplikacije in platforme za izmenjavo hrane, ki povezujejo potrošnike med seboj
21. Prihranimo hrano, prihranimo denar: Evropska kampanja proti potrati hrane v sodelovanju s trgovci s hrano štiri vikende na leto
22. Vzpodbuditi zavedanje potrošnikov glede svojega vpliva na živilske odpadke ter da razumejo, kako predelati, ohraniti in ponovno uporabiti izdelek pred in po preteku datuma
23. Izvajanje standardiziranih praks na maloprodajni ravni pri promociji izdelkov, ki jim je potekel rok uporabe