Brezplačni priročnik: Jejmo raznovrstno, vsega po malo, tudi meso | Priročniki

Brezplačni priročnik: Jejmo raznovrstno, vsega po malo, tudi meso

Jaz jem lokalno kakovost 5.1.2016

Pogovor z Marijo Merljak ob vznemirjenju, ki ga je povzročilo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o domnevni kancerogenosti uživanja mesa, je bil naš daleč najbolj bran prispevek v preteklem letu. Tako smo se ob prelomu v 2016 odločili, da na našem portalu v celoti objavimo priročnik Jejmo raznovrstno, vsega po malo, tudi meso, v katerem je prehranska strokovnjakinja strnila svoje osnovne napotke, po katerih nas ne med prazniki ne kasneje tekom leta ne bo bolel želodec.

V njem boste med drugim zvedeli:

  • zakaj esencialnih aminokislin v mesu ne moremo ustrezno nadomestiti z rastlinskimi;
  • kako ključna za kakovost mesa je kvaliteta življenja živali pred zakolom (in zakaj meso krav, ki se prosto pasejo, vsebuje kar nekajkrat več koristnih snovi kot meso živali iz prisilne reje!);
  • zakaj je meso ključno uživati v kombinaciji z veliko raznovrstne zelenjave;
  • zakaj moramo paziti, da meso ni ne preveč ne premalo kuhano;
  • za kaj vse je odgovoren vitamin B12, ki ga v hrani najdemo skoraj samo v mesu;
  • kako to, da pri otrocih in starih ljudeh že nekaj rezin pršuta poživi telo, enako pa velja za ljudi s psihičnimi težavami, depresijami in strahovi;
  • zakaj so ljudje po uživanju perutnine bolj veseli, katera perutnina ima največ omega 3 in omega 6 nenasičenih maščobnih kislin in zakaj je kurja juha z zelenjavo boljša kot čista kurja juha.

Vse to in še mnogo več si lahko preberete v imenitnem priročniku Jejmo raznovrstno, vsega po malo, tudi meso. Naj vam v izzivov polnem novem letu služi kot vrhunski kažipot do boljšega zdravja tako zase kot za celo družino!


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem