Čas je za sezonsko sadje – marelice
Marelice so zdravo in okusno poletno sadje, ki je zelo priljubljeno tudi za izdelavo marmelad, kompotov, cmokov in drugih dobrot. Njihovo obstojnost je mogoče podaljšati tudi tako, da jih posušimo.
Marelice bi lahko poimenovali kar sadeži večne mladosti. Imajo največ vitamina A, pa tudi veliko vitamina C, zato blagodejno vplivajo na nohte, lase, kožo in imunski sistem. Še posebej so vitaminsko bogate takrat, ko so lokalne in obrane ob polni zrelosti.
Zakaj so lokalne marelice boljše?
Marelice, ki k nam pripotujejo iz daljnih držav, so obrane zelo zgodaj in zrelost dosežejo šele med transportom oziroma skladiščenjem. Dokazano je, da imajo takšni sadeži manjšo vsebnost vitamina C kot lokalno pridelane, sezonske marelice, ki jih kmetje oberejo šele, ko dozorijo. Lokalno sadje je tudi bolj sveže in ima boljšo aromo od uvoženega.
Ali ste vedeli?
Tudi marelične koščice so zelo zdrave, vendar jih je potrebno zaužiti v zelo malih količinah. Še pogosteje se iz mareličnih koščic pridobiva olje, ki je izjemno blagodejno za našo kožo.
Marelice so polne vlaknin
Marelice vsebujejo veliko vlaknin, zato delujejo proti zaprtju in nas hitro nasitijo. Visoka vsebnost kalcija in magnezija v njih zmanjšuje tveganje za osteoporozo. Ker vsebujejo malo kalorij, ne redijo. Predvsem suhe marelice so tudi odličen vir železa, zato pomagajo pri slabokrvnosti.