Funkcionalno telo se gradi tako v telovadnici kot v kuhinji | Meso | Izbrana kakovost - Slovenija, Zgodbe o naši super hrani

Funkcionalno telo se gradi tako v telovadnici kot v kuhinji

Ali ste vedeli, da za funkcionalno telo in gradnjo mišic ni dovolj zgolj redna vadba, temveč tudi uravnotežena prehrana z zadostno mero beljakovin? Nuša Gnezda, priznana fitnes trenerka za ženske ter zagovornica uravnoteženega življenjskega sloga, pojasnjuje, kako kakovostna prehrana pripomore tudi k boljšemu počutju. Sama prisega na meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.  

Izbira le kakovostno meso slovenskega porekla

Nuša večino časa preživi v gibanju, zato so njene potrebe po beljakovinah večje. Na njenem jedilniku se po napornih treningih tako največkrat znajde govedina, ki jo ima zelo rada. »Pri tem se mi zdi zelo pomembno, da je meso kakovostno in slovenskega porekla. Zato vedno izberem meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta znak mi zagotavlja, da je takšno meso v celoti slovensko, da so bile živali rojene v Sloveniji in krmljene s kakovostnimi in uravnoteženimi krmnimi obroki, njihov prevoz ni bil daljši od šest ur, zaradi česar so bile manj pod stresom, meso pa je zaradi vsega naštetega bolj kakovostno in okusno. Rejci in predelovalci morajo izpolnjevati stroge zahteve, da lahko pridobijo in ohranijo certifikat »izbrana kakovost – Slovenija«, pri tem pa jih z rednimi kontrolami nadzorujejo nadzorni organi.« 

Naša sogovornica se zaveda, da njena izbira mesa izbrane kakovosti ni koristna samo zanjo, temveč ima tudi širši vpliv. »Vedno, ko se odločim za nakup mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, s tem vplivam na celotno prehranjevalno verigo. Podprem slovenske kmete, njihov trud in trdo delo, saj vem, kako težko je delo na kmetiji. Ker mora to meso potem nekdo predelati, odpeljati in ga ne nazadnje tudi prodati, s tem pripomorem k ohranjanju delovnih mest. Če bi se več ljudi odločalo za nakup mesa »izbrana kakovost – Slovenija«, bi skupaj pripomogli tudi k večji samooskrbi naše države s hrano in pri tem ne bi bili odvisni od drugih držav. Ker je meso slovensko, dostava v trgovine ne traja dolgo, zato porabimo manj goriva in tako naredimo tudi nekaj dobrega za okolje. Narava mi že od nekdaj veliko pomeni, zato sem vesela, da lahko pomagam ohranjati lepote slovenskega podeželja tudi za naše potomce.«      

Izpolnjevanje strogih zahtev

»Rejci in predelovalci morajo izpolnjevati stroge zahteve, da lahko pridobijo in ohranijo certifikat »izbrana kakovost – Slovenija«, pri tem pa jih z rednimi kontrolami nadzorujejo nadzorni organi,« poudari Nuša Gnezda.

Zmernost pri vsem

Ste vedeli, da prehrana vpliva na našo sposobnost obvladovanja stresa in izboljša naše psihično počutje? »Če se prehranjujemo slabo, nimamo energije, smo slabovoljni, bolj črnogledi kot sicer, bolj anksiozni, pa tudi manj produktivni,« meni Nuša. Zato zagovarja zdrav in uravnotežen življenjski slog, pri čemer poudarja, da nobena skrajnost ni dobra. »Zdrav življenjski slog je zelo pomemben, vendar ne sme prevzeti našega življenja, da nas ne obremeni, da ne postanemo sužnji zdravega načina življenja. To dosežemo tako, da dobre navade počasi, postopoma vključimo v svoje življenje,« opisuje svojo življenjsko filozofijo, ki je močno povezana z redno telesno aktivnostjo, uravnoteženo prehrano, pa tudi minimalnimi zavržki hrane. »Kar vnašamo vase, se kaže tudi navzven. A če nas to obremenjuje, je to korak nazaj. Najti je treba neko ravnovesje med uravnoteženo prehrano in uživanjem v hrani,« meni. Zato predlaga, da se diet nikoli ne lotite ‘čez noč’, ampak postopoma, korak za korakom. »Najprej spremenite en obrok, potem dodajte na primer več vode, nato zamenjajte kakšno pijačo za boljšo alternativo itn.,« svetuje. 

Nuša Gnezda v naravi

Beljakovine so pomemben del uravnotežene prehrane

Nušine prehranske smernice poleg rednih obrokov narekujejo tudi zadosten vnos beljakovin. »Beljakovine so gradniki našega telesa in so pomembne tako za manj in bolj aktivne ljudi kot tudi za tiste, ki si želijo izgubiti maščobo. Srednja meja je 1,5 g beljakovin/kg telesne teže na dan. Na primer za žensko, ki tehta 60 kilogramov, to pomeni 90–120 g beljakovin dnevno. To lahko vnese v telo na primer z zrezkom, ki ima od 20 do 30 g beljakovin, odvisno od velikosti, ter drugimi viri beljakovin, kot so mleko in mlečni izdelki, jajca, dodatki sirotke v prahu itn. Dejansko nas beljakovine tudi bolj nasitijo,« pravi in opozarja, da mišična masa z leti upada.

»Beljakovine moramo dodajati zato, da ohranjamo mišično maso. Bolj kot boste v telo vnašali beljakovine, bolje bo ohranjalo mišično maso, seveda v kombinaciji z vadbo. Če iz kakršnih koli razlogov ne morete izvajati vadbe za moč, pa vsaj dodajajte beljakovine,« svetuje. Za konec še pojasnjuje, zakaj je tako pomembno uživati kakovostne beljakovine iz mesa slovenskega porekla. »V Sloveniji imamo majhne kmetije in manjše črede živali. Kmetje zanje zelo lepo skrbijo, jih krmijo z najboljšo, voluminozno krmo, ki ne vsebuje negativnih sestavin. Krave se lahko prosto pasejo na pašnikih, na svežem zraku. Vse to dobro vpliva na počutje živali, kar se odraža tudi v kakovosti mesa. Tudi perutnino rejci krmijo samo z najbolj kakovostno krmo, ki mora vsebovati selen. Ta povečuje hranilno vrednost mesa in dobro vpliva na naš organizem. Ne nazadnje je slovensko meso boljše tudi zato, ker zaradi krajših transportnih poti ohrani več hranilnih snovi, je bolj sveže, že na pogled bolj čvrsto in izrazitejše barve, pa tudi bolj kakovostno in okusno. Zato je moja izbira lokalno meso.«  

 

 


Sorodni članki

Slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«: spoznajte zgodbo kmetije Bukovje

Pomembno je vedeti, od kod prihaja meso, ki najde prostor na našem krožniku. Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prinaša zagotovilo, da jemo kakovostno hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. S skrbno rejo in naravno prehrano je…

Več...

»Ne želodec, treba je hraniti možgane!«

Emilija Pavlič, upokojena kuharica, ki je v času službovanja kuhala otrokom v vrtcu in šoli in je tudi avtorica več kuharskih knjig, zase pravi, da je zagovornica otrok oziroma njihove uravnotežene prehrane.Zaupala nam je pet priporočil, ki naj bi se…

Več...

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem