Jabolka bi lahko bila rešitev ? | COVID 19, Jabolka, Lokalna jabolka, Sadje | Vrste proizvodov

Jabolka bi lahko bila rešitev ?

V petek, 3.4.2020 je bil na “Fruitnet.com” objavljen zanimiv prispevek avtorja Fred Meintjes, ki izpostavlja, da bi lahko bilo uživanje svežih jabolk v boju proti novemu koronavirusu celo zmagovita kombinacija.

Originalen prispevek v angleščini je objavljen na tej povezavi: http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/181383/apples-could-offer-something-extra

Vabimo vas, da si ga preberete 😊.

V nadaljevanju povzemamo nakaj bistvenih ugotovitev iz prispevka, ki jih je izpostavil Fred Meintjes (2020):

  • Z namenom krepitve svojega imunskega sistema potrošniki vedno bolj iščejo zdrave načine prehranjevanja in se v teh negotovih časih raje poslužujejo lokalne hrane, ki jo najbolje poznajo.
  • V zadnjem mesecu se je poraba jabolk, hrušk in banan povečala.
  • Španski strokovnjaki zagotavljajo, da uživanje citrusov pomaga pri preskrbi telesa s pomembnimi vitamini proti virusnim obolenjem. Prav tako je znano, da imajo citrusi višje količine vitamina C, ki krepi imunski sistem.
  • Dejstvo je, da vsi sadeži doprinesejo in pomagajo h krepitvi imunskega sistema Študije kažejo, da bi lahko bila jabolka učinkovita v boju proti novemu koronavirusu.
  • Jabolko je najboljši vir prehranskih polifenolov – številne študije so pokazale, da so polifenoli v jabolkih učinkoviti antioksidanti.
  • Polifenoli ščitijo pred različnimi nevrološkimi in rakavimi obolenji in tudi pred sladkorno boleznijo in dugimi boleznimi.
  • V jabolčnih olupkih se skriva pravi zaklad – študije kažejo, da imajo jabolčni olupki visoko vsebnost kvercetinskih glikozidov. Kvercetin je znan po svoji nalogi učinkovitega »čistilca prostih radikalov« v organizmu.
  • In kakšne povezave imajo vse te lastnosti pri boju proti novemu koronavirusu?
    • Raziskovalci z računalniškimi modeli intenzivno iščejo strukturo molekule, ki bi lahko blokirala receptorje v človeških celicah, na katere se novi koronavirus pritrdi (kot ključ v ključavnico).   
    • Po molekularni strukturi bi kvercetin lahko bil ključ, ki bi se pritrdil na receptorje celice in tako onemogočil pritrjevanje novega koronavirusa na receptorje celice.
    • Določene „in vitro“ študije po epidemiji SARS so pokazale, da kvercetin lahko onemogoči pritrjevanje virusov iz družine koronavirusov na človeško celico. Pri tem velja opozoriti, da gre za manjše študije, ki še niso klinično potrjene.
    • Dejstvo je, da je lahko kvercetin koristen v boju proti virusnim obolenjem.
    • Dokazano je, da jabolčni olupek vsebuje kvercetin, zato jabolk nikar ne lupite.

Pri vsem tem ne pozabite:

  • da imamo pri nas čez celo leto na razpolago lokalna jabolka, ki so sveža, obrana v polni zrelosti in zelo okusna. Razumljivo, saj je Slovenija dežela jabolk. 😊
  • pregovor pavi: „Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran“ . Mi pravimo: Lahko tudi dve ali tri – toliko bolje za naše zdravje.😊
  • Jabolka so najboljša sveža. Odlična so tudi za pripravo sladic, kompotov, posušena kot prigrizek in še bi lahko naštevali. Možnosti uporabe jabolk so neštete. Izkoristite jih! 😊

Naj postane uživanje svežih lokalnih jabolk del našega vsakodnevnega rituala!

Preberite tudi:


Sorodni članki

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...

Zakaj je dobro izbrati sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kadar stojimo pred policami, polnimi svežega sadja, je izbira pravega izdelka pogosto izziv. Kako vedeti, katero sadje je resnično kakovostno in sveže? V poplavi različnih izdelkov, ki so na voljo, lahko hitro postanemo zmedeni. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« nam…

Več...

Najbolje je posegati po lokalno pridelanem sadju

V današnjem svetu, kjer je ponudba sadja raznolika in dostopna skozi vse leto, se pogosto znajdemo pred izzivom, ali izbrati eksotično sadje iz oddaljenih dežel ali poseči po domačem sadju. Preberite, zakaj je najbolje posegati po lokalno pridelanem sadju.Eden izmed…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem