Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji | Sadje | Zgodbe o naši super hrani

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu.

Jagode haskap, ki izvirajo iz severovzhodne Azije, so zaradi svoje bogate hranilne vrednosti in edinstvenega okusa vse bolj priljubljena izbira za slovenske kmete in vrtnarje.

Pridelava v Sloveniji

Prve nasade jagod haskap so v Sloveniji zasadili pred približno desetimi leti. Danes se površine teh nasadov raztezajo na okoli 100 hektarjih. Gojitelji jagod haskap se z namenom promocije in prodaje teh jagod združujejo in povezujejo v društvo.

Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod haskap in docentom na oddelku za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ki je povedal: »Jagode haskap uspevajo v Sloveniji že od leta 2014, ko smo zasadili prve večje nasade. Danes jih gojimo na več kot 100 hektarjih po vsej državi, največ na Štajerskem. Lahko bi rekel, da se njihova priljubljenost povečuje.«

Kdaj so v Sloveniji dostopne jagode haskap?

Jagode haskap z rumenimi cvetovi cvetijo zelo zgodaj, že marca, plodovi pa zorijo od maja do konca junija. Da bi zagotovili uspešno oprašitev, je potrebno posaditi vsaj dve različni sorti jagod haskap. Plodovi so temno modre barve in bogatega sladko- kislega okusa, ki spominja na borovnico, robido, črni ribez in malino. Primerni so tako za sveže uživanje kot za predelavo v različne izdelke.

Plodovi jagod haskap so podolgovate oblike, vendar se lahko velikost in oblika plodov precej razlikujeta med različnimi sortami. Nekatere sorte imajo bolj okrogle plodove, druge pa izrazito podolgovate. Vse zrele jagode haskap so modro-vijolične tudi znotraj.

haskap jagode

Jagode haskap so polne vitaminov

Jagode haskap so polne antioksidantov, saj jih vsebujejo do 3-krat več od ameriških borovnic. Poleg tega vsebujejo veliko vitamina C in mineralnih snovi ter vlaknin, kar jih uvršča med bolj hranljive vrste jagodičja. Vsebujejo tudi skoraj toliko kalija kot banana. Poleg tega so bogate z antocianini, ki jim dajejo značilno barvo in okus. Zaradi sladko-grenkastega priokusa so primerne tako za sveže uživanje kot za predelavo v različne izdelke.

Vzgojimo jih lahko tudi sami na vrtu

Boštjan Lesar na vprašanje, ali lahko jagode haskap vzgojimo tudi sami na vrtu, odgovarja: »Seveda, lahko jih uspešno gojimo tudi na domačih vrtovih. Grmički so nezahtevni za vzdrževanje in ne potrebujejo kislih tal, kot je to značilno za nekatere druge vrste jagodičja. Najbolje uspevajo na sončnih legah z zadostno količino padavin. Obrezovanje je priporočljivo pozimi ali zgodaj spomladi, da se ohranita bujna rast in rodnost. Grmi so odporni na pozebo, saj tudi temperatura -7 °C ne poškoduje cvetov.«

Pet nasvetov za uporabo jagod haskap

  • Uživanje svežih plodov: Jagode haskap lahko uživate sveže, neposredno z grma, ali nabranih v posodice. Njihov sladko-grenkast okus je odličen za osvežitev.
  • Sokovi in smutiji: Jagode lahko zmešate v sokove ali smutije, kjer dodajo bogat okus in hranilne snovi.
  • Marmelade in džemi: Zaradi svoje teksture in okusa so jagode haskap odlične za pripravo marmelad in džemov.
  • Pecivo in sladice: Uporabite jih kot nadev za pite, torte in druge sladice, kjer bodo poskrbele za edinstven okus.
  • Sladoled: Dobra poletna osvežitev, ki so jo lahko pripravite tudi doma.
  • Zamrzovanje: Jagode haskap lahko zamrznete in jih kasneje uporabite za različne kulinarične kreacije skozi vse leto.

Kako najti pridelovalce jagod haskap?

Zdaj je pravi čas, da poskusite jagode haskap in se prepričate o njihovem polnem okusu. Nasade jagod haskap najdete po celotni Sloveniji. Večina nasadov prideluje jagode haskap po načelih ekološke pridelave. Pridelovalce jagod haskap v svoji bližini poiščite na zemljevidu na spletni strani Društva pridelovalcev jagod haskap in si zagotovite to čudovito lokalno pridelano jagodičje. V sezoni pa jih najdete tudi na posameznih tržni


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem