Nacionalna shema

Evropska shema

Jagodičje: slastni majhni sadeži za čisti užitek

Jagodičevje naslovna slika

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Slovenija s svojo razgibano pokrajino in ugodnim podnebjem omogoča pridelavo vrhunskega sadja, med katerim je zelo priljubljeno jagodičje. Sočni, aromatični sadeži so pravi zaklad narave – odlični sveži, zamrznjeni ali kot del slastnih dobrot. Ključ do njihove polnosti okusa in svežine je lokalna pridelava. Na trgovskih policah jih prepoznamo po znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči preverjeno poreklo in najvišje standarde.

V skupino jagodičja uvrščamo sadne vrste, kot so jagode, maline, borovnice in ribez, ki nas v Sloveniji v spomladanskih mesecih razvajajo prve. Lokalno pridelano jagodičje lahko uživamo skozi vse leto, saj je izvrstno tako sveže, kot tudi zmrznjeno ali pa predelano v najrazličnejše dobrote.

Jagodičje uspeva v hladnejših osončenih predelih

Jagodičje pridelujemo v večjih ravninskih nasadih in v manjših nasadih v hribovitem svetu. Vse jagodičaste vrste bolje uspevajo v hladnejših predelih z veliko sonca. »Morda nas včasih zavede ponudba na trgovskih policah, kjer najdemo predvsem jagodičje iz toplih, sredozemskih dežel. Prezremo pa dejstvo, da je jagodičje iz južnih krajev na trgu v zimskih in zgodnjepomladanskih mesecih, ko so v teh krajih temperature podobne tistim, kot so pri nas v maju in juniju, ko je jagodičje na višku zorenja«, izpostavlja dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Dejstvo, da so naravna rastišča izpostavljena ostrejšim vremenskim razmeram, pojasnjuje tudi to, zakaj jagodičaste rastline lažje in bolje prenesejo nizke zimske in spomladanske temperature. Večja odpornost na nizke temperature ni povezana le z večjo odpornostjo cveta na nizke temperature, temveč tudi z načinom razvoja plodov. Ta je skoraj pri vseh jagodičastih rastlinah zaporeden, torej da na istem grmu traja obiranje več dni ali celo tednov. Jagode, borovnice ali maline lahko cvetijo cel mesec. Tudi zorenje plodov lahko traja daljše časovno obdobje. S tem načinom razvoja cvetov in plodov so se rastline obvarovale pred popolnim izpadom pridelka v letih, ki jih zaznamujejo nizke temperature.

»Prednosti uživanja jagodičja so poznali že naši predniki, zato so ga v najrazličnejših oblikah vključevali v svojo prehrano. Zahvaljujoč lokalnim pridelovalcem lahko kakovostno jagodičevje preprosto kupimo. Prav tako lahko z njim popestrimo naš sadni vrt, se ga naužijemo ob obisku hribov ali pa se z njim posladkamo v obliki sokov, želejev in marmelad. No, pa tudi jagodov, malinov ali borovničev sladoled je odličen.«

dr. Darinka Koron,

Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije

Zamrznjeno ali predelano jagodičje lahko uživamo vse leto

Med jagodičastimi sadnimi vrstami imamo vse od bolj zgodnjih do zelo poznih sort. Če ob tem upoštevamo še različne tehnologije gojenja, denimo pridelavo na prostem ali gojenje v polodprtih in zaprtih rastlinjakih, ugotovimo, da je ponudba jagodičja v našem prostoru zagotovljena od začetka aprila do sredine decembra. Jagodičje je zelo priljubljeno tudi v zamrznjeni ali predelani obliki, zato lahko v slovenskem jagodičju uživamo celo leto.

Uživajmo v lokalnem sezonskem sadju

Lepa embalaža ni vedno garancija za kakovost. Če želimo biti prepričani, da je sadje res lokalno, sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. To ni le nalepka, ampak zagotovilo, da je bilo sadje pridelano in predelano pod strogim nadzorom, zato lahko izdelkom s tem znakom zaupamo. Z nakupom izdelkov izbrane kakovosti tudi podpremo lokalne pridelovalce in prehrambno industrijo, ki zaposluje več kot 90 tisoč ljudi. S tem pripomoremo, da na naših policah najdemo hrano visoke kakovosti in domačega porekla.

Praktični nasveti za ravnanje z jagodičjem

K ohranjanju svežine kupljenega sadja lahko veliko pripomoremo sami. Kupujmo plodove, ki imajo svež in svetleč videz. Najboljše je, če jih uživamo sveže, le za kratek čas jih lahko shranimo v hladilniku. Sveže plodove speremo z vodo, nato pa jih lahko uživamo samostojno, z drugim sadjem, jogurtom ali pa kosmiči. Preostanek lahko predelamo v marmelade, džeme ali sokove. Iz njih lahko pripravimo slasten sadni sladoled in peciva. Kot pika na i se bo jagodičje prileglo tudi v sladicah.

Ste za nekaj sladkega?

Želite pripraviti nekaj sladkega z lokalnim jagodičjem? Sledite receptu za pripravo panna cotte z jagodnim pirejem.

Privoščite si slastno panna cotto z jagodnim pirejem

Vas zanima več o tematiki?

Kliknite na povezavo.
izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925


Lokalna pridelavaIzbrana kakovostSadje

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito