Kulinarično druženje - Teden restavracij | Odmevi na dogodke

Kulinarično druženje – Teden restavracij

Teden restavracij je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziral kulinarično srečanje v ljubljanskem Pen Klubu. Dogodek, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić, je bil posvečen raziskovanju trajnostne gastronomije in promociji lokalnih sestavin, kar ima ključno vlogo pri razvoju slovenske kulinarike.

Razprava je temeljila na ključnih vidikih trajnostne gastronomije, kjer so udeleženci izpostavili pomembnost visoke kakovosti, sledljivosti in uporabe lokalnih ter sezonskih sestavin v sodobni kulinariki.

Poudarek na lokalnih sestavinah

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je v svojem nagovoru izpostavila pomembno vlogo vključevanja živil z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v slovensko gostinsko ponudbo in dejala: »uporaba živil z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« pomembno prispeva k dvigu standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbuja porabo lokalnih in trajnostnih sestavin, hkrati pa krepi zaupanje potrošnikov v naše kmetijske pridelke.« Ministrica Čalušić je prav tako poudarila, da v sodelovanju s Tednom restavracij ozaveščajo tako goste kot tudi gostince o pomembnosti vrednot, ki jih ta znak predstavlja, in sicer lokalno pridelano in predelano, sledljivo, certificirano in predvsem višjo kakovost proizvodov.

Pomen dviganja standardov kakovosti v slovenski gastronomiji

Sodelujoči so izpostavili vlogo Tedna ter sheme »izbrana kakovost – Slovenija« pri dvigovanju standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbujanje poseganja po lokalnih in trajnostnih sestavinah.

kulinarično srečanje v ljubljanskem Pen Klubu 2

»Sistemski pristop k reševanju izzivov v verigi oskrbe z mesom je ključen za zagotavljanje kakovostnih in trajnostnih rešitev v naši gastronomiji. Slovenski pridelovalci in predelovalci mesa, ki zagotavljajo meso z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«, so izpostavljeni dodatnemu nadzoru in zagotavljajo 100 % sledljivost,« je pojasnila Ana Le Marechal Kolar.

»Zavedamo se naraščajočega pomena zaupanja potrošnikov v izvor hrane, hkrati pa se kot organizatorji najbolj množične kulinarične akcije pri nas, ki je že zdavnaj prerasla v pravo dobrojedsko gibanje, zavedamo, da Teden restavracij ni le dvakrat letno – vrednote, ki so pomembne v času Tedna restavracij, so enako ali še bolj pomembne vse leto. Kar se naučiš in spoznaš na Tednu restavracij, spoštuješ in uresničuješ vedno, in to velja tako za gostince kot njihove goste,« je zaključil kulinarični strokovnjak Uroš Mencinger.

Napoved dogodka Teden restavracij na ulici

Srečanje se je zaključilo z najavo kulinaričnega dogodka Teden restavracij na ulici, s sestavinami »izbrana kakovost – Slovenija«. Potekal bo 1. junija 2024, na Glavnem trgu v Celju, ki se bo spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji. Obiskovalci bodo lahko v živo spoznali izbrane chefe in chefinje Tedna restavracij ter njihove kulinarične mojstrovine.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem