Letos bomo prvič obeležili teden slovenske hrane

Do zdaj smo tretji petek v novembru obeleževali dan slovenske hrane, ob katerem je po vsej Sloveniji potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Po sklepu Vlade pa bomo po novem vsak tretji teden v novembru obeleževali kot teden slovenske hrane. 

Prvo uradno obeleževanje tedna slovenske hrane bo letos od 11. do 17. novembra, z glavno prireditvijo Tradicionalni slovenski zajtrk v petek, 15. novembra.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je na pobudo dvanajstih stanovskih organizacij, vključno s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), Zadružno zvezo Slovenije (ZZS), Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS), Sindikatom kmetov Slovenije (SKS), Zvezo kmetic Slovenije (ZKS), Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM), Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, Gibanjem Rajski vrt ter Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, predlagalo Vladi ustanovitev Tedna slovenske hrane.

Vlada je 21. decembra sprejela odločbo o uvedbi tedna slovenske hrane, ki se bo vsako leto odvijal v tretjem tednu novembra. Namen tega tedna je spodbuditi večje naročanje, nakup in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati tradicionalne slovenske jedi ter spodbujati zdrav življenjski slog. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane bo usmerjeno na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in širšo javnost.

Teden slovenske hrane bo vključeval naslednje aktivnosti:

  • Spodbujanje priprave tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin.
  • Izvajanje projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki bo eden glavnih dogodkov tedna.
  • Ozaveščanje o prednostih uživanja lokalne oziroma slovenske hrane preko vzgojno-izobraževalnih zavodov, javnih ustanov, gostinskega sektorja, gospodinjstev in širše javnosti.

Poglejte okusne recepte

Pobudniki so že izdali brošuro z naslovom “Recepti z okusi Slovenije“, s katero želijo spodbuditi uporabo slovenskih izdelkov in tradicionalnih receptov.

Teden slovenske hrane bo prispeval k boljšemu sodelovanju vseh deležnikov v verigi preskrbe s hrano ter k učinkovitejši promociji slovenske hrane. Poleg tega bodo aktivnosti v tednu pripomogle k večjemu spoštovanju hrane in naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

Ob dnevu slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra 2022, bomo izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnja osrednja tema je mleko in mlečni izdelki, ki jo ponazarja tudi letošnji slogan »Zajtrk z mlekom –…

Več...

Tretji petek v novembru je dan slovenske hrane

Osnovni namen dneva slovenske hrane, v okviru katerega poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos obeležujemo 18. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Za dobro hrano…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil uspešen

Letošnji jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil zaradi epidemije drugačen od prejšnjih, saj otroci tradicionalnih živil niso zaužili v šolah in vrtcih, kljub temu pa je bilo uspešno izvedenih mnogo promocijskih aktivnosti in ozaveščanja o pomenu zajtrka.V petek, 20.…

Več...

Del učnih vsebin bo v petek posvečen slovenski hrani

V petek bodo učenci v okviru dneva slovenske hrane del pouka namenili vsebinam o pomenu slovenske hrane. Na novinarski konferenci so bili predstavljeni ključni poudarki in kratek opis desetletne poti Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dan slovenske hrane se je v preteklih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem