Lokalna hrana je lahko darilo
Lokalna hrana, polna značaja in tradicije, je darilo, ki navduši. Zakaj? Ker nosi zgodbo – zgodbo o poreklu, kakovosti in vloženem trudu naših delovnih kmetov. Izberite izdelke z oznakami Zaščitena označba porekla, Zaščitena geografska označba ali Zajamčena tradicionalna posebnost in podarite nekaj resnično posebnega.
Slovenija na krožniku
Naša dežela z raznoliko pokrajino ponuja izdelke, ki odražajo edinstvenost svojega okolja. Od okusnih sirov do slastnih suhomesnatih izdelkov – vsak grižljaj pripoveduje zgodbo kraja, kjer je nastal. Potrebujete navdih? Sestavili smo ideje za darila, ki bodo navdušila vsakega ljubitelja dobre hrane.
Izberite dobrote s Krasa
Kraška burja, denimo, daje poseben značaj mesninam, ki izvirajo s Krasa – v sušilnici naj bi se zrak večkrat dnevno zamenjal. Biti mora uravnotežen, ravno prav suh, okna na obeh straneh sušilnega obrata pa skrbijo za njegovo popolno uravnavanje. Vsi spodaj našteti izdelki so vključeni v evropsko shemo kakovosti, imenovano Zaščitena geografska označba. Tovrstni kmetijski pridelki ali živila imajo posebno kakovost, sloves ali druge značilnosti ter izvirajo iz določene regije, kraja ali države.
Kraški pršut
Ugodne podnebne razmere na Krasu vplivajo na razgibano dinamiko enoletnega sušenja in zorenja te priljubljene mesnine, kar se odraža v senzoričnih lastnostih: barvi, teksturi in bogato izraženi aromi.
Kraška panceta
Je suhomesnati izdelek s Krasa značilne pravokotne oblike. Natančna odbira mesnate slanine, suh postopek soljenja z morsko soljo in pravilno sušenje panceti dajejo značilne senzorične lastnosti, nežno teksturo, polnost vonja in sladek neslan okus.
Kraški zašink
Tradicionalni suhomesnati izdelek s Krasa je proizveden iz kakovostne svinjske vratovine brez kosti. Za njegovo proizvodnjo je značilen suh postopek, zašink pa ima značilen, rahlo slan okus.
Podarite kakovosten slovenski med
Slovenija se nahaja na stičišču alpskega, subpanonskega, dinarskega in submediteranskega območja, zaradi česar je rastlinski svet zelo pester. To omogoča idealne pogoje za pridelavo zelo kakovostnega slovenskega medu različnih vrst.
Z Zaščiteno označbo porekla se ponašata Kočevski gozdni med in Kraški med. Ta označba zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države. Proizvodnja je geografsko omejena, kakovost in značilnosti kmetijskega pridelka ali živila pa so izključno ali bistveno posledica geografskega okolja ter njegovih naravnih in človeških dejavnikov.
Z zaščiteno geografsko označbo pa je zaščiten Slovenski med. Ta shema kakovosti zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, le da je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla. To je med, ki je pridelan na območju celotne Slovenije. Zanj so značilne visoke kakovostne zahteve, najpogostejše vrste pa so akacijev med, lipov med, kostanjev med, hojev med, smrekov med, cvetlični med in gozdni med.
Izberite slovenski sir z značilno aromo
Svežina zraka v goratih in hribovitih predelih države ter neokrnjeno okolje sta prednosti, ki ju lahko okusimo skozi kakovostne slovenske sire. Zaščiteni so z označbo Zaščitena označba porekla. Njihova proizvodnja je geografsko omejena, kakovost in značilnosti teh kmetijskih pridelkov in živil pa so izključno posledica okolja ter naravnih in človeških dejavnikov. To pomeni, da je vsak izdelek že postal del kraja in ima svojo privlačno, lokalno zgodbo, ki govori o tradiciji, lokalnih značilnostih in posebnostih izdelkov in pokrajin, v katerih nastajajo.
Sir Tolminc
Sir Tolminc je okrogle oblike z gladko skorjo in redkimi očesi v velikosti leče ali graha. Tolminci so vse do danes ostali zvesti tradiciji in ohranili izvirno tehnologijo izdelave sira s prepoznavnimi senzoričnimi lastnostmi.
Bovški sir
Bovški sir je proizveden iz surovega ovčjega mleka avtohtone pasme Bovška ovca in njenih križank, lahko pa se mu doda največ 20 % kozjega oziroma kravjega mleka.
Sir Mohant
Sir Mohant se proizvaja na geografskem območju Bohinja. Je mazav mehki sir belkasto rumene barve s posebnim, značilnim vonjem in okusom. Še danes se proizvaja v skladu s tradicionalnim postopkom, ki se je prenašal iz roda v rod.
Oljčno olje je darilo, s katerim ne morete zgrešiti
Slovenska oljčna olja so bila v preteklosti že večkrat nagrajena in izstopajo po zelo značilnem okusu. Izberete lahko ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, ki je bilo iz oljke pridobljeno izključno z mehanskimi postopki in ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih aditivov. Ekstra deviško oljčno olje predstavlja najvišjo, torej najbolj kakovostno kategorijo. Druga vrsta olja je Oljčno olje Istra, ki je ekstra deviško oljčno olje, pridobljeno neposredno iz plodu oljke, izključno z mehanskimi postopki. Za to olje je značilen srednje do intenzivno izražen in značilen vonj po svežem plodu oljke, okus spominja na zdrav in svež plod oljke, s srednje izraženo grenkostjo. Obe olji sta zaščiteni z označbo Zaščitena označba porekla.
Podarite tradicionalni slovenski sladici
Tudi slovenske sladice imajo svoj značaj in najbolj znani sta zagotovo prekmurska gibanica ter potica. Nosita oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, ki je evropska shema kakovosti, s katero se zaščitijo predvsem receptura ali način priprave ali njegova sestava. Te kmetijske pridelke ali živila proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike.
Prekmurska gibanica
Prekmurska gibanica je dobila ime po narečni besedi güba, kar pomeni guba. Ima svojevrsten recept, ki se prenaša iz roda v rod ter edinstven način izdelave, ki zahteva veliko spretnosti, natančnosti in znanja.
Slovenska potica
Slovenska potica je ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih tradicionalnih prazničnih jedi. Sedanja značilna oblika slovenske potice, spečene v posebnem lončenem ali kovinskem pekaču, imenovanem potičnik ali potičnica, je stara nekaj več kot dvesto let.
Vas zanima več o tematiki?
Pomagajte si z naslednjimi povezavami.