Loška zadruga in izdelki narejeni s tradicijo | Zgodbe o naši super hrani

Loška zadruga in izdelki narejeni s tradicijo

V soboto, 21.9., je vrata odprla Loška zadruga v Poljanah nad Škofjo Loko, kjer so predstavili izdelke Loške mlekarne, Mesnin Bohinja in Domač kotiček.

Skrivnost odličnosti loških izdelkov je razkril Mitja Vodnjov, direktor KGZ Škofja Loka, kjer mesne izdelke predelujejo po tradicionalnih recepturah in postopkih:

»Naše izdelke mesarji še vedno oblikujejo ročno. Za svoje izdelke uporabljamo meso izključno slovenskega porekla, kakovostno gorenjsko govedino. Standarde kakovosti pa stalno preverjamo z internimi in tudi zunanjimi senzoričnimi ocenjevanji. Za svoje izdelke uporabljamo izključno kakovostno surovino, ki jih obogatimo z naravnimi začimbami. Zagotovo pa je skrivnost kvalitete tudi v preizkušenih in dragocenih postopkih priprave, hkrati pa je pot od živali do končnih potrošnikov kratka.«

Pri svojem delu pa še vedno uporabljajo klasično prekajevalnico na bukova drva, kot so jo v starih časih. Ob tem je Mitja Vodnjov povedal tudi nekaj zanimivih dejstev o kakovostni predelavi mesa, med drugim se prav okus bohinjskega zašinka ali bržole plemeniti kar dva meseca. Toliko časa se namreč suši, preden je nared za prodajo. Za 1 kilogram suhih klobas pa se potrebuje kar enkrat večja količina surovega izdelka.

Loška zadruga

V Domačem kotičku prodajajo pridelke in izdelke iz lokalnih kmetij, večina iz Škofjeloškega območja, s čimer zagotavljajo njihovo kakovost, saj so dobavne poti kratke. Izdelki so pripravljeni iz lokalnih surovin po tradicionalnih receptih naših dedkov in babic. Pridelani so na kakovostni zemlji in brez uporabe umetnih sredstev.

Predstavil pa je tudi sistem zagotavljanja kakovosti v Loški mlekarni, kjer odkupujejo in predelujejo mleko izključno slovenskega izvora. V proizvodnji imajo uveden sistem notranjega nazora, ki ga kontrolira VURS. Od leta 2008 imajo certifikat za ekološko predelavo mleka. Tudi pri predelavi mleka zagotavljajo kakovost s kratkimi dobavnimi potmi, posledično pa tudi s krajšim skladiščenjem.

 


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem