Načini pridelave in predelave hrane v Sloveniji | Zgodbe o naši super hrani

Načini pridelave in predelave hrane v Sloveniji

Kakovost lokalno pridelane hrane temelji na dejstvu, da so izdelki, ki so označeni kot naravi in človeku prijazni, kot so npr. ekološki proizvodi ali pridelki, pridelani po postopku integrirane pridelave, pridobili svoj pečat preko za to usposobljenih organizacij.

Zato bodimo pozorni na kmetovanje in predelavo, ki deluje v skladu s še bolj intenzivno skrbjo za zdravje ljudi in se še bolj zaveda vplivov svoje dejavnosti na okolje.

V Sloveniji se izvaja ustrezen nadzor nad pridelavo hrane, ki poskrbi za to, da smo lahko prepričani v kakovost lokalno pridelanih živil. Nekateri proizvodni postopki ali živila, ki izvirajo iz  posebnih načinov proizvodnje, pa so še dodatno nadzorovani. Tu  gre za  ekološke proizvode, integrirano proizvodnjo, proizvode z geografsko označbo,  geografskim poreklom, tradicionalnim ugledom ali višjo kakovostjo ter naravne mineralne vode.

Delež načinov pridelave v Sloveniji:

Integrirana pridelava

Z uživanjem izdelkov integrirane pridelave bomo izkazali našo naklonjenost naravi. Uporabljeni mehanizmi namreč skušajo zajeziti negativne vplive kmetovanja na okolje:

  • Kolobarjenje pripomore k zagotavljanju optimalnih bioloških, organizacijskih in prostorskih vplivov na tla in rastlino.
  • Na določeni lokaciji se pridelujejo le tiste vrste poljščin, ki jim ustrezajo naravne klimatske značilnosti in lastnosti tal.
  • Racionalno gnojenje, kontrola, nadzor in svetovanje zmanjšajo uporabo gnojil, kar se lahko doseže tudi s primernim kolobarjenjem. Prednost imajo organska gnojila, pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pa se upoštevajo zato predpisani zakoni in predpisi.
  • Pridelava poteka brez uporabe gensko spremenjenih organizmov.
  • Pred gnojenjem se izvajajo analize, s čimer se preprečuje prehod nitratov v podtalnico ter kopičenje nitratov v rastlinah.
  • Certifikati za integrirano pridelavo so pridobljeni pod nadzorom pristojnih organov.

Ekološka pridelava

Ekološka pridelava zagotavlja visoko kakovost izdelkov, saj deluje v skladu z zavestjo o pomenu spoštovanja živali, narave in ljudi.

  • Živalim je zagotovljeno načelo dobrobiti in prijazen način reje brez dodanih antibiotikov v prehrani. Omogočeno jim je gibanje na prostem, vzreja pa se pasme, ki so prilagojene lokalnemu okolju.
  • Dopolnjevanje pridelave rastlin in vzreje živali.
  • Prepovedana je uporaba pesticidov in lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov in proizvodov, pridobljenih iz teh organizmov.
  • Hrana ima bogato prehransko vrednost ter visoko vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov.
  • Certifikati za ekološko pridelavo so pridobljeni pod strogim nadzorom za to pristojnih organov.

Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem