Nacionalna shema

Evropska shema

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Knjiga gastronomija Slovenije - prof. dr. Janez Bogataj

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija Sredozemske Slovenije v kategoriji mediteranskih knjig.

Glede na to, da je zbirka Gastronomija Slovenije pomembno delo priznanega prof. dr. Janeza Bogataja, ki obsežno opisuje kulinarično kulturno dediščino Slovenije, je založba Hart zbirko knjig poslala v oceno za mednarodno nagrado Gourmand Cookbook Award 2022 z namenom, da bogata slovenska gastronomija postane tudi mednarodno prepoznavna.

Knjižna zbirka je namreč že decembra 2021 osvojila nagrado Winner gourmand cookbook award, v januarju 2022 pa je bila izbrana med najboljše štiri v svoji kategoriji in tako pridobila nagrado Best in the World. Na slavnostni podelitvi Gourmand Cookbook Awards 2022 v mestu Umeå na Švedskem je zbirka v svoji kategoriji prevzela prvo mesto. Obenem je knjiga Gastronomija Sredozemske Slovenije pridobila dodatno nagrado Best in the World v kategoriji mediteranskih knjig.

Janez Bogataj - Gourmand Cookbook Awards 2022

Zbirko Gastronomija Slovenije sestavljajo štiri knjige, ki predstavljajo štiri gastronomske makroregije Slovenije: Gastronomija Osrednje Slovenije in Ljubljane, Gastronomija Alpske Slovenije, Gastronomija Panonske Slovenije in Gastronomija Sredozemske Slovenije. Zbirka predstavlja temeljno delo slovenske gastronomije, v kateri so recepti za izbrane jedi, opremljeni s pestrimi zgodbami o njihovem izvoru in posebnostmi, ki so zanimivo in poučno branje.

Knjižna zbirka Gastronomija Slovenije z dvema podeljenima nagradama Gourmand Cookbook Awards Best in the World je izšla v letu 2021, ko je bila Slovenija izbrana za gastronomsko regijo Evrope. Obenem je za Slovenijo prepoznavna popotnica v prihodnje leto, ko bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma.

Knjige predstavljajo tudi nezamenljiv strokovni pripomoček za vse, ki delujejo na področju gastronomije in turizma oz. se izobražujejo, da bi to postali. Knjige s svojo likovno podobo, z izbranimi 28 reprodukcijami umetniških del slovenskih slikarjev, ki s pokrajinskimi upodobitvami uvajajo posamezne gastronomske regije (originalna dela hranijo umetnostne galerije in muzeji po Sloveniji, ki so dela tudi prispevali), so tudi v estetskem smislu trajen uporabni okras vsake zasebne knjižnice in tudi primerno darilo.

Mednarodno priznanje in prepoznavnost

Prestižne nagrade Gourmand World Cookbook Awards pomenijo mednarodno prepoznavo najboljših kulinaričnih knjig, objavljenih po vsem svetu. Vsako leto tako počastijo najboljše knjige o hrani in vinu, tako v tiskani kot digitalni obliki, pa tudi televizijske oddaje o kulinariki. Namen nagrade je spodbujati izvrstno kulinariko vseh narodov ter ozaveščanje o dobri, raznoliki in zdravi prehrani in pijači po vsem svetu.

Nagrade Gourmand so edinstvena priložnost za izgradnjo podobe kulture hrane v posamezni državi in priložnost svetu pokazati njene značilnosti v duhu kulinarične kulturne dediščine. Velik poudarek je tudi na jedeh iz lokalno pridelanih sestavin in zdravilnih sestavinah, ki jih lahko užijemo s hrano. Nagrado Gourmand World Cookbbook Award imenujejo tudi oskar kulinaričnih knjig.

Prejeto priznanje

Podeljevanje prestižnih nagrad Gourmand World Cookbook Awards je velika slovesnost, ki vsako leto poteka na posebnih gastronomskih lokacijah. Ob tej priložnosti se srečujejo pomembne osebnosti v svetu hrane in knjig: sodeluje na stotine založnikov, avtorjev, kuharjev in novinarjev.

»Štiri knjige o gastronomiji Slovenije bodo še dolgo temelj za inovativnost na področju prehrane. Regionalna usmerjenost knjig je pogoj za prehransko prepoznavnost in istovetnost.«

Edouard Cointreau

Gourmand International in Gourmand World Cookbook Awards

Svetu predstavljenih več kot 430 jedi in pijač iz 24 gastronomskih regij Slovenije

V zbirki štirih knjig je opisanih kar 430 jedi in pijač iz 24 gastronomskih regij Slovenije. S prejemom obeh prestižnih nagrad se širi tudi možnost prevoda del v tuje jezike in s tem večje razširjenost slovenske gastronomije po svetu. Knjige so na voljo v knjigarnah po Sloveniji ali neposredno pri založbi Hart. Sofinanciralo jih je tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Odmevi na dogodke

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito