Najbolj inovativna živila leta 2023
Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v devetih kategorijah.
Sodobni čas je proizvajalcem živil prinesel posebne izzive, kot so visoka pričakovanja potrošnikov, močna mednarodna konkurenca, trenutno pa tudi aktualna dogajanja, povezana z obvladovanjem in posledicami pandemije in vojne.
Vse več zanimanja za lokalno pridelano hrano
Raziskave so pokazale, da so se v zadnjem času spremenile tako navade potrošnikov kot njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano. Inštitut proizvajalcem nagrajenih živil omogoča brezplačno uporabo posebnega znaka projekta tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil, kar jim omogoča večjo prepoznavnost in boljši vpliv na nakupne odločitve.
Kako je potekal izbor živil
K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Proizvajalci so na razpis lahko posredovali največ tri predloge.
Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko, je povedal: »Gre za nadaljevanje uspešnega projekta, ki smo ga na Inštitutu za nutricionistiko začeli že pred leti – prvič smo priznanja podelili leta 2015. Že od vsega začetka je namen projekta spodbujanje inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov. Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri letošnjem ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje.«
Nagrajenci 2023
- Pekarna Grosuplje, Don Don d.o.o., za polnozrnati kruh z lanom
- Spar Slovenija d.o.o., za droženi kruh s semeni
- Ljubljanske mlekarne d.o.o., za MU Kefir naravni, limona in vanilija
- Mlekarna Planika d.o.o., za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov
- Ljubljanske mlekarne d.o.o., za linijo EGO Proteini
- Barbio’s d.o.o., za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirini fuži z bučnimi semeni
- Delamaris d.o.o., za ribje solate Delamaris
- Mercator IP d.o.o., za linijo Minute »Chef’s choice«: obroki s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom in fregolo
- Spar Slovenija d.o.o., za Spar To Go: MVP skodelica s piščancem in Time Out skodelica
- Atlantic Droga Kolinska d.o.o., za trajnostni program blagovne znamke Argeta
Utemeljitev izbora najbolj inovativnih živil leta 2023
Nagrada za inovativnost v skupini polnozrnatih izdelkov
Polnozrnati kruh z lanom
Pekarna Grosuplje, Don Don d.o.o.
Polnozrnati kruh z lanom iz Pekarne Grosuplje je pripravljen iz pšenične polnozrnate moke z dodatkom kislega testa, ki podaljšuje njegovo svežino in obstojnost. Kruh vsebuje 7 % lanenih semen, ki popestrijo okus in hkrati prispevajo k visoki vsebnosti prehranske vlaknine. Odlikuje ga hrustljava skorja temne bakrene barve ter gosta in enakomerno porozna sredica sočnega okusa, ki prepriča tudi najbolj zahtevne ljubitelje kruha.
Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov
Droženi kruh s semeni
Spar Slovenija d.o.o.
Kruh s semeni Pekarne Spar je pripravljen iz slovenske pšenične moke mlina Korošec, ki so ji dodane droži z sončničnimi in lanenimi semeni ter semena oljne kadulje oz. čije. V drožeh namočena semena predstavljajo inovacijo, saj se običajno le-ta namakajo v vodi. Dodani so tudi pšenični otrobi in ovseni kosmiči, ki prispevajo k visoki vsebnosti vlaknin in dajejo kruhu posebno aromo. Kruh odlikuje hrustljavost in aromatična skorja ter dolgotrajno sveža sredica z odlično rahlo kiselkastim pridihom, ki je značilen za kruhe z drožmi. Izstopa tudi zaradi vsebnosti soli, ki je vsebuje manj kot gram na sto gramov kruha.
Nagrada za inovativnost v skupini kefirjev
MU Kefir naravni, limona in vanilija
Ljubljanske mlekarne d.o.o.
Linija kefirjev MU naravni, limona in vanilija predstavlja fermentirane mlečne izdelke v osvežujočih okusih. Vsebujejo do 1,5% mlečne maščobe. Posebnost te linije je tudi manj izrazit okus kefirja, ki bo ustrezal širšemu krogu potrošnikov. Izdelkom iz linije Mu kefir je dodano tudi nekaj vitamina D. Naravni MU kefir vsebuje le v mleku naravo prisotne sladkorje, tudi različici z limono in vanilijo pa imate zmerno vsebnost skupnih sladkorjev.
Nagrada za inovativnost v skupini jogurtov
Jogurt s sirupom smrekovih vršičkov
Mlekarna Planika d.o.o.
Jogurt s sirupom smrekovih vršičkov je fermentiran mlečni izdelek, izdelan iz nehomogeniziranega mleka, pridelanega v Zgornjem Posočju. V medeno osnovo sirupa so, poleg izvlečka smrekovih vršičkov, vključeni še izvlečki timijana, poprove mete in evkalipta ter vitamina A in C. Izdelek inovativno združuje dva priljubljena tradicionalna izdelka, jogurt in sirup smrekovih vršičkov. Kljub dodanemu sirupu ima jogurt zmerno vsebnost sladkorjev.
Nagrada za inovativnost v skupini beljakovinskih živil
Linija EGO Proteini
Ljubljanske mlekarne d.o.o.
Linija EGO Proteini predstavlja novost med slovenskimi mlečnimi izdelki. Gre za tekoči jogurt z višjo vsebnostjo beljakovin. Poleg naravnega okusa so na voljo še trije inovativni sadni okusi banana – ingver, marelica – rožmarin in češnja – hibiskus, ki so zaradi zmerne vsebnosti sladkorja lahko dobra alternativa slajšim sadnim jogurtom. Svežina in okusnost sta dosežena z zanimivimi kombinacijami sestavin.
Nagrada za inovativnost v skupini testenin
Bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirini fuži z bučnimi semeni
Barbio’s d.o.o.
Bio testenine Biogetta z lanenimi in bučnimi semeni so izdelane iz ekološke pirine moke in vsebujejo 30 % razmaščenih bučnih oz. lanenih semen. Poleg izvrstnega okusa zaradi dodanih semen, izdelka odlikuje tudi hranilna sestava, predvsem vsebnost vlaknin in visoka vsebnost beljakovin. Izpostaviti velja še zanimivo obliko testenin, ki izboljša oprijem omak, kar dodatno pripomore k dobri kulinarični izkušnji.
Nagrada za inovativnost v skupini konzerviranih živil
Ribje solate Delamaris
Delamaris d.o.o.
Linija ribjih solat Delamaris predstavlja priročne obroke, ki lajšajo vključevanje rib v prehrano. Linijo sestavlja pet izdelkov: losos Vital z bulgurjem, tuna Active s kvinojo in lečo, tuna Garden s fižolom in čičeriko, tuna Mexicana s fižolom in koruzo ter orada Mediterana z rdečim rižem. Izdelki predstavljajo naraven vir beljakovin, odlikuje jih visoka vsebnost rib ter bogate kombinacije z različnimi žiti, stročnicami in zelenjavo. Predstavljajo enostavno izbiro za malico na poti ali obrok v naravi, ob športni aktivnosti.
Nagrada za inovativnost v skupini pred-pripravljenih izdelkov
Linija Minute »Chef’s choice«: obroki s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom in fregolo
Mercator IP d.o.o.
Mercator Minute tokrat navdušuje z linijo »Chef’s choice«, ki je sestavljena iz treh novih inovativnih izdelkov: sklede s črnim rižem in sirom z modro plesnijo, polnozrnatim kuskusom in tuno ter fregolo, veganskimi medaljoni in zelenjavo. Nagrajeni izdelki predstavljajo hiter, hranljiv in okusen obrok v priljubljeni obliki sklede (»bowle«). Sklede sledijo smernicam uravnoteženega krožnika, saj vsebujejo večje količine zelenjave, škrobno živilo in vir beljakovin. Lahko se jih uživa samostojno ali kot prilogo. Predstavljajo tudi enostavno izbiro za malico na delovnem mestu.
Nagrada za inovativnost v skupini pred-pripravljenih izdelkov
Spar To Go: MVP skodelica s piščancem in Time Out skodelica
Spar Slovenija d.o.o.
Podjetje Spar Slovenija v svoji ponudbi pred-pripravljenih obrokov SPAR To Go ponuja dva nova obroka: skodelico MVP s piščancem in skodelico Time Out. Skodelici predstavljata okusna in hranljiva obroka, ki prehrano popestrita z zelenjavo oz. sadjem. MVP skodelico sestavlja raznovrstna in zanimiva kombinacija listov rdeče pese, paradižnika, avokada, k vsebnosti beljakovin pa prispevata sveži sir in piščančji file. Za okusnost obroka je dodan preliv iz sezamove paste in limoninega soka, ter hrustljavo popečena čebula. Time Out skodelica pa predstavlja sadno različico pred-pripravljenega obroka. Skodelico sestavlja kombinacija hrustljavih muslijev, jagodičevja, kokosa, lanenih semen in okusnega nadomestka jogurta iz soje. Obrok je vir beljakovin in ima nizko vsebnost nasičenih maščob.
Posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti
Trajnostni program blagovne znamke Argeta
Atlantic Droga Kolinska d.o.o.
Podjetje Atlantic Droga Kolinska je v okviru blagovne znamke Argeta na področju trajnosti zasnovala poseben program aktivnosti. Nekatere med njimi so posvečene preoblikovanju sestave že obstoječih izdelkov, ki so med potrošniki dobro poznani in priljubljeni. Pri tem dajejo poudarek na zmanjševanju vsebnosti soli in maščob ter povečanju deleža beljakovin in drugih koristnih snovi. Veliko pozornosti pa je namenjene tudi razvoju in proizvodnji brezmesnih izdelkov. Takšen primer je linija zelenjavnih namazov Argeta Veggie, katere izdelki predstavljajo okusno alternativo običajnim mesnim paštetam. Zasnovo in razvoj izdelkov je v celoti vodila in izvedla razvojna skupina iz Slovenije, ki je nadzorovala tudi vzpostavitev proizvodnih linij v enotah izven Slovenije. Osnovo rastlinskih namazov predstavljata čičerika in sezam, dodana pa so še različna zelišča in druge sestavine – na primer oljke, rdeča paprika ter čili in limona. Nagrajeni rastlinski namazi so okusna popestritev obstoječega asortimaja proizvajalca.
Povzeto po: Nutris