Najboljši recepti za pripravo kruha
Razmere v svetu nas vedno bolj silijo k zavedanju, kako dragocena je hrana, ter nas spodbujajo, da z njo ravnamo preudarno. Zbrali smo nabor različnih receptov za pripravo kruha, od tradicionalnih do sodobnejših različic.
Kruh je v marsikateri kulturi in jeziku sinonim za obilje ali hrano na splošno. Tudi v slovenščini ima osrednjo vlogo v nekaterih sporočilnih rekih, na primer »šel je služiti kruh« ali »s trebuhom za kruhom«. Starejše generacije zelo dobro poznajo tudi rek »če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga«.
Kadar v domači kuhinji zadiši po ravno pečenem, toplem kruhu, se marsikomu vzbudijo lepi spomini. Domača peka kruha se vse bolj vrača v naše domove, zato smo na enem mestu zbrali naše najbolj priljubljene recepte za peko kruha.
Pripravite tradicionalen bel kruh
Bel kruh je bil v preteklosti zelo redko na mizi, kadar pa se ga je pripravilo, je bil narejen z vso skrbnostjo. Kljub temu, da je danes na voljo praktično povsod, ima poseben čar to, da ga pripravite sami doma. Preizkusite katerega od naših odličnih receptov.
Naj zadiši po kruhu!
Ravno prav mehke in slastne žemljice!
Želite pripraviti kruh brez kvasa?
Za vse, ki ne smejo ali ne želijo uživati kvasa in izdelkov iz kvasa, smo pripravili slasten recept za pripravo kruha z vinskim kamnom.
Kruh malo drugače.
Pripravite zdrav pirin kruh
Kruh iz pirine moke velja za zdravo alternativo običajnemu, belemu kruhu. Tudi, če niste ljubitelji temnejših kruhov, vam priporočamo, da preizkusite spodnji recept in se sami prepričate, kako je lahko pirin kruh odličnega okusa.
Tudi temen kruh je odličen!
Veste, kako pripraviti najboljši kruh?
Skrivnost priprave najboljšega kruha ni le v dobrem receptu, ampak so gospodinje že od nekdaj vedele, da je v pripravo potrebno vložiti še nekaj več. Vedelo se je, da je potrebno kruh vedno mesiti z ljubeznijo. Veljalo je celo, da se med pripravo kruha v hiši ne sme prepirati, saj sicer kruh ne vzhaja ustrezno in peka ne uspe.
Zapomnimo si, da kruh ni samo hrana. Na tisoče pšeničnih zrn je namreč nabiralo svetlobo in zorelo za nas. Zato vsak hlebec specimo in zaužijmo z ljubeznijo ter ga ne zavrzimo.
Kruh z drožmi
Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznano tudi pod imenom kislo testo. V zadnjem času se vračajo nazaj v kuhinje, kruh z drožmi pa je mogoče najti tudi v mnogih pekarnah. Za to je med drugim zaslužna tudi mednarodno priznana mojstrica peke z drožmi Anita Šumer, ki je avtorica uspešnice Drožomanija. V njej na 304 straneh opisuje, slikovno razlaga in pripoveduje o peki z drožmi.
Kruh za posebne priložnosti
Tudi ob različnih praznikih ima kruh pomembno vlogo, vendar se takrat priprave običajno lotimo na malo drugačen način. Preizkusite katerega od naših receptov. Če vas zamika, lahko takšen kruh pripravite tudi sicer, ob običajnih dneh, da razveselite svojo družino in se razvajate.
Naj diši po praznikih.
Velikonočna dobrota.