Napovedane podnebne spremembe že kažejo posledice | Prednosti lokalnega okolja

Napovedane podnebne spremembe že kažejo posledice

Na nedavni mednarodni konferenci FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo) so poudarili, da lakota v svetu od leta 2005 narašča. Tako je lačen že vsak deveti Zemljan. Lakota je posledica povečanja števila ljudi, povzročajo jo vojne, ki na svojih območjih onemogočajo kmetovanje, a najbolj skrb zbujajoče so podnebne spremembe.

Znanstveniki so že pred desetletji začeli opozarjati na posledice, ki jih bodo prinesle podnebne spremembe. Zdelo se je, da se napovedi nanašajo na čas, ki ga še dolgo ne bo. A posledice se kažejo že zdaj.

V letošnjem letu smo bili v Sloveniji že marca deležni bistveno pretoplega vremena, ki ga pri nas v tem obdobju ne poznamo. Aprila je sledila pozeba. Letošnje poletje so zaznamovali štirje izraziti vročinski valovi.

Slovensko morje dosega 30 in več stopinj – temperatura, ki ribam ne ustreza, zato se začenjajo seliti, ribiči pa se vse prevečkrat vračajo s praznimi mrežami.

Klimatske razmere omogočajo razvoj novih in hitro širjenje starih insektov, kar otežuje živinorejo. V  Sloveniji smo  letos prvič v zgodovini države izvedli akcijo, v kateri je bila vsa goveja živina in drobnica dvakrat pocepljena.

V gozdu bijemo izjemno težko bitko z lubadarjem. Zaradi razmeroma hitrega odkrivanja in poseka je sicer letni prirast še vedno večji od števila poškodovanih dreves.

Narava je pokazala svojo moč in mi se moramo spremembam prilagoditi. Kmetijska politika je že delno korigirana, nekateri ukrepi so spremenjeni, vendar bo v prihodnosti treba izvajati še precej več aktivnosti.

Hrana lokalne pridelave in predelave je izjemnega pomena, zato moramo vsak zase in vsi skupaj poiskati priložnosti, s katerimi bomo lahko vplivali na zmanjševanje hitrosti spreminjanja podnebja. Le tako bomo prihajajočim generacijam lahko omogočili ustrezne pogoje za njihovo rast.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem