Piknik iz lokalnih sestavin

Pravi piknik se začne z dobrimi sestavinami. Ko izbirate meso za žar, ni vseeno, po katerem posežete. Če želite preverjeno kakovost, poiščite znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta vam zagotavlja, da je meso 100 % slovenskega porekla, pridobljeno in predelano skladno s strožjimi standardi ter pod stalnim nadzorom.
Prvi sončni dnevi so kot nalašč za piknike. Vonj po sveže pečenem mesu na žaru, dobra družba in sproščeno vzdušje – popolna kombinacija za uživanje na prostem. A če želite, da vaš piknik ni le prijeten, ampak tudi zares okusen, izberite kakovostne sestavine, ki vam bodo zagotovile polne in pristne okuse.
Piknik niso le čevapčiči – kako izbrati pravo meso?
Čeprav so čevapčiči in ražnjiči klasika, piknik ponuja ogromno prostora za ustvarjalnost. Na žaru lahko pripravite širok nabor kosov mesa, od reber in perutničk do sočnih steakov ali domačih klobas. Pravi mojstri žara vedo, da okus ne izhaja le iz najdražjih kosov mesa – tudi manj prestižni kosi, kot so vratovina, svinjska rebra ali piščančja bedra, lahko postanejo vrhunska jed, če jih pravilno pripravite. Vedno preverite tudi, če meso nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«, saj tako veste, da je 100 % slovensko in višje kakovosti.
Za polnejši okus meso pred peko marinirajte. Enostavna marinada iz oljčnega olja, limoninega soka ali vina, čebule, česna in začimb bo meso zmehčala in mu dodala bogate arome. Pomembno je tudi, da meso pred peko vzamete iz hladilnika in ga pustite nekaj časa na sobni temperaturi – tako se bo bolj enakomerno speklo.
Pazite le, da je meso dobro pečeno do kosti, hkrati pa mora ostati sočno in mehko. To dosežete s pravilno izbiro debeline kosov – raje pripravite tanjše kot debelejše kose mesa, saj se bodo hitreje in enakomerno spekli.
Zelenjava na žaru – barviti okusi na krožniku
Žar ni rezerviran samo za meso. Sveža, sezonska zelenjava je odličen dodatek, ki na krožniku poskrbi za ravnovesje okusov. Čeprav marsikdo pomisli na klasične bučke ali papriko, lahko na žaru spečete skoraj vso zelenjavo – jajčevce, šparglje, koruzo, gobe, čebulo, celo cvetačo ali brokoli.
Pred peko zelenjavo rahlo naoljite, da preprečite izsuševanje in poudarite njen naravni okus. Narežite jo na enakomerno debele kose (približno 6-10 mm), da se spečejo hkrati. Bolj kompaktno zelenjavo lahko sprva popečete na vročem ognju, nato pa jo premaknete na rob žara, kjer se nežno dokonča pri nižji temperaturi.
Za dodaten okus zelenjavo po peki pokapajte z limoninim sokom, oljčnim oljem ali balzamičnim kisom in potresite s svežimi zelišči. Tako boste dobili popolno prilogo, ki ne le dopolni meso, ampak lahko na pikniku zasije tudi kot samostojna jed.

Domače mesnine in sir – lokalne dobrote, ki obogatijo piknik
Poleg mesa in zelenjave lahko piknik popestrite še z drugimi lokalnimi dobrotami. Domače mesnine so odličen dodatek – na tanko narezane domače suhe salame, panceto ali kraški pršut lahko postrežete kot prigrizek pred glavno jedjo. Dodajte jim sir z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo in tradicionalno predelavo.
Če želite presenetiti goste, pripravite sir za žar – na hitro popečeni kosi sira, kot so poltrdi kravji ali kozji siri, lahko postanejo pravi hit piknika. Sir na žaru dobi hrustljavo skorjico, medtem ko notranjost ostane mehka in kremasta.
Sladek zaključek
Piknik ni popoln brez sladkega zaključka. Namesto industrijskih sladic lahko pripravite nekaj preprostega in svežega. Pečeno sadje na žaru je odlična izbira – breskve ali jabolka na vročem ognju razvijejo še bolj intenziven okus. Postrezite jih s slovenskim medom, lupinarji ali kepico domačega sladoleda.
Ko izbirate sestavine, izberite kakovost
Ne glede na to, ali pripravljate meso, zelenjavo ali sladico, je osnova vsake odlične jedi kakovostna surovina. Lokalna živila imajo krajšo pot od pridelovalca do vaše mize, kar pomeni več svežine in boljši okus.
Ko kupujete meso, mleko in mlečne izdelke ter sadje, izberite tiste z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, saj boste tako vedeli, da prihaja iz preverjenih virov in da je bilo pridelano po višjih standardih. Prav tako pri zelenjavi posezite po sezonskih lokalnih pridelkih, ki so bogatejši s hranili.
Piknik je več kot le hrana, saj je bistvo v druženju in doživetju. Z izbiro slovenskih sestavin podprete domače pridelovalce ter si zagotovite višjo kakovost, svežino in kratko pot od njive do krožnika. Tako bo vsak grižljaj še bolj okusen.
Vas zanima več o tematiki?
Pomagajte si z naslednjimi povezavami.