Posegajmo po lokalno pridelani zimski zelenjavi
Tudi pozimi je v Sloveniji na voljo obilje zimske zelenjave, polne hranil in vitaminov. Po njo nam ni treba daleč, saj je na voljo tako na trgovinskih policah kot tudi na kmetijah v vaši bližini ali na tržnici. Lokalno pridelana in predelana hrana je veliko bolj kakovostna od živil, pripeljanih od daleč.
Pozimi radi jemo bolj kalorično hrano od poletne, saj telo potrebuje več energije. Zelenjava, ki jo je priporočljivo jesti pozimi, je zelje, radič, motovilec, korenček, cvetača, por, česen, čebula, zelena, brokoli in rukola. Druga živila, ki jih je dobro jesti v tem času, so tudi orehi, lešniki, mandlji, kakiji in jabolka.
Nakupujmo v Sloveniji pridelano zimsko zelenjavo
Po sezonsko zelenjavo nam ni treba daleč. Lokalno pridelana in predelana hrana je veliko bolj zdrava od živil, pripeljanih od daleč. Ko govorimo o lokalno pridelani hrani, imamo v mislih vsa živila, ki so zrasla na slovenski zemlji – ne le tista s tržnice ali od bližnjega kmeta, ampak tudi tista v trgovini, če le preverimo, da so resnično slovenskega porekla. Naša zemlja je praviloma manj obremenjena s fitofarmacevtskimi sredstvi, saj je pridelava pri nas manj intenzivna kot v številnih drugih državah. Dolge transportne poti pogosto zahtevajo dodatna sredstva za ohranjanje svežine, medtem ko v Sloveniji pridelana hrana do končnega kupca prispe hitreje in brez uporabe sredstev za ohranjanje svežine.
Prezgodaj obrano sadje in zelenjava ob obiranju še nimata razvitih vseh parametrov kakovosti, predvsem je manj aromatičnih snovi. Posledica predčasnega obiranja je torej manj aromatično sadje, ki je pogosto tudi neprivlačne barve. Nobeno predčasno obrano sadje ne doseže kakovosti sadja, ki je obrano v optimalnem času.
Poiščite torej raje hrano, pridelano in predelano v Sloveniji. Na voljo je na lokalnih tržnicah ali pri bližnjih kmetih, pa tudi v trgovinah.
Kako se prepričati o izvoru zelenjave?
Vedno preverite deklaracijo s podatki, povezanimi z državo izvora in krajem porekla. Država izvora, ki je navedena na etiketi, pomeni le proizvajalca, ki je živilo proizvedel in ki je odgovoren za posredovanje vseh informacij o živilu potrošniku, ne glede na to, od kod izvirajo surovine, ki so sestavni del živila. Zato je pomembno, da smo pozorni predvsem na kraj porekla, ki pa je vezan na dejansko poreklo/izvor surovine/kmetijskega pridelka. Pri sadju in zelenjavi je recimo navedba kraja porekla (poleg države izvora) obvezen podatek.
Nakupujte v bližini
Ponudbo sveže lokalne zelenjave na kmetijah lahko preverite na našem Zemljevidu lokalnih ponudnikov.
Z izborom lokalnih živil pripomoremo tudi k varovanju okolja
Prehranjevanje z lokalno pridelano hrano je pomembno tudi z vidika zniževanja škodljivih okoljskih vplivov. S tem se izognemo stroškom in okoljskim vplivom prevoza surovin od daleč, ki vključujejo ogljični odtis prevoza, vse vplive pakiranja, nastale odpadke zaradi prevoza, dodatno zaščito prehranskih izdelkov zaradi prevoza, ogljični odtis zaradi shranjevanja itd.
Posredno zmanjšamo rabo pesticidov in gnojil, ki so nujno prisotni v masovni proizvodnji. Postopoma se prilagodimo sezonski ponudbi, ki je na voljo – nesezonska hrana ima veliko večji vpliv na okolje, ker jo uvažamo iz oddaljenih držav ali pa z veliko večjimi vplivi (ogrevanje) pridelujemo lokalno.