Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico | Zgodbe o naši super hrani

Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico

Pozimi nam prijajo jedi, ki naše telo pogrejejo od znotraj. Zato je to idealen čas za tople enolončnice, krepke juhe in druge jedi na žlico iz sezonskih lokalnih sestavin. Ne spreglejte tudi receptov, ki smo jih izbrali za vas.

Jedi na žlico so v hladnih zimskih dneh še posebej dobrodošle, saj nas prijetno pogrejejo in nam dajo dovolj energije. Pripravljamo jih lahko iz sezonskih, lokalnih sestavin ter poskrbimo, da so dovolj hranljive in nasitne.

Do odlične jedi v enem loncu

Priprava enolončnic in zimskih jedi na žlico je nezahtevna, saj lahko vse pripravimo kar v enem loncu in skupaj kombiniramo poljubne sestavine. Uporabimo lahko različna živila – od rib do mesa,  pa tudi stročnice, testenine in žita, med katerimi so priljubljena izbira ješprenj, pira in ajda.

Izberite kakovostno meso slovenskega porekla

Enotni znak »izbrana kakovost – Slovenija« kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti, dodatno kontrolirani. Na živilih ga lahko uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja.

Ne pozabimo na svežo, lokalno pridelano zelenjavo

Za večjo hranilnost lahko poskrbimo, če v enolončnici uporabimo svežo sezonsko zelenjavo iz bližine. Kljub temu, da izbira pozimi ni tako pestra, lahko še vedno izbiramo med gomoljnato zelenjavo, zeljem brokolijem, bučami in še čim. Da ohranimo kar največ rudnin in vitaminov, zelenjave na smemo prekuhati, kar lahko dosežemo tako, da sestavine dodajamo postopoma in upoštevamo čas kuhanja posamezne sestavine.

Ne mečimo v smeti, temveč pripravimo obroke za več dni

Enolončnice in juhe so jedi, ki lahko počakajo in tudi pogrete ohranijo poln okus, zato ostankov hrane ne zavrzite, temveč jih bodisi zamrznite bodisi shranite za naslednji obrok. Pripravljeno enolončnico, ki je shranjena v hladilniku, je potrebno pojesti v 3 dneh.

Recepti za jedi na žlico

Potrebujete ideje, kaj pripraviti? Preizkusite katerega od naših slastnih receptov. 

Bučna juha – recept

Enolončnica z bučkami in suhim kruhom

Ogrejmo si telo in dušo – z enolončnicami

Segedin – recept

Dödoli – recept

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept

Goveja juha – recept

Bistra jagnječja juha z mesom in zelenjavo

 

 


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem