Vabljeni na praznik idrijskih žlikrofov | Spoznaj našo super hrano, Zgodbe o naši super hrani

Vabljeni na praznik idrijskih žlikrofov

Vzemite si čas v soboto, 20. avgusta 2022, od 10. ure naprej, saj boste lahko v parku Mejca v Idriji izkusili kulinarično popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti na že tradicionalnem Prazniku idrijskih žlikrofov.

Idrijski žlikrofi so tradicionalna rudarska jed, ki na svoj praznik stopi v svet okusov in vsakokrat znova dobi nov obraz. Praznik idrijskih žlikrofov se odvija na ulicah in trgih Idrije. Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija zaščitila v shemi zajamčena tradicionalna posebnost. Gre za značilno oblikovano narodno jed, pripravljeno iz testa, polnjenega s krompirjevim nadevom.

Celoten program dogodka najdete tukaj.

Tradicionalno in sodobno pripravljeni idrijski žlikrofi

Na dogodku bodo idrijski žlikrofi predstavljeni na nov, inovativen način, kot jih obiskovalci še niso imeli možnosti spoznati. Uživali jih boste lahko kot predjed, glavno jed in sladico.

Na dogodku bo na voljo več kot 30 različnih načinov postrežbe idrijskih žlikrofov, prav tako pa boste lahko obiskali več kot 15 stojnic z raznovrstno ponudbo idrijskih žlikrofov in drugih tradicionalnih idrijskih jedi.

žlikrofi
Vir: foto Kraftart

Proizvedeni po tradicionalni recepturi

Idrijski žlikrofi so zaščiteni kot zajamčena tradicionalna posebnost. To pomeni, da so proizvedeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način. Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa januarja leta 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki s pomočjo Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije vodi in spremlja postopke za vzdrževanje certifikata.

Zaupanja vredni certificirani izdelovalci

Prave idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le certificirani proizvajalci, ki upoštevajo tradicionalno recepturo in sestavine. Vsi certificirani izdelovalci so podvrženi notranji in zunanji kontroli, pri kateri morajo izkazovati ustrezno kakovost idrijskih žlikrofov in ustrezno izdelavo v skladu s specifikacijo. Seznam certificiranih izdelovalcev najdete tukaj.

Preberite še:


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem