Prekmurska šunka in Piranska sol sta zaščitena slovenska proizvoda v EU | Meso, Sol, Šunka | Vrste proizvodov

Prekmurska šunka in Piranska sol sta zaščitena slovenska proizvoda v EU

S koncem aprila sta Prekmurska šunka in Piranska sol postala zaščitena slovenska proizvoda v Evropski uniji. Evropska komisija je namreč objavila registracijo obeh v Uradnem listu EU. Piranska sol in Prekmurska šunka sta tako že 20. in 21. proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Za osvežitev spomina naj le obnovimo, kateri so tisti proizvodi, ki so bili pri Evropski komisiji že registrirani:

  • Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre;
  • Nanoški sir;
  • Kočevski gozdni med
  • Tolminc,
  • Bovški sir;
  • Kraški med;
  • Mohant;
  • Prleška tünka;
  • Zgornjesavinjski želodec;
  • Šebreljski želodec;
  • Ptujski lük;
  • Kraški pršut;
  • Kraški zašink;
  • Štajersko prekmursko bučno olje;
  • Kraška panceta;
  • Slovenski med;
  • Belokranjska pogača.
  • Idrijski žlikrofi;
  • Prekmurska gibanica.

Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem