Priročnik za varstvo slovenske podeželske dediščine | Priročniki

Priročnik za varstvo slovenske podeželske dediščine

Kozolec 11.3.2016

Devetnajst različnih sušilnih naprav, ki tvorijo inovativni projekt Dežela kozolcev v Občini Šentrupert, zgledno obnovljena sadna sušilnica v Razborah, v parkirišče s šestdesetimi parkirnimi mesti preurejeno degradirano območje opuščenega peskokopa pri planini Kuhinja, tematska pot Na svoji zemlji v Baški grapi, ki ustrezno počasti zgodovinsko snemanje prvega slovenskega celovečernega filma, lična in moderna drevesna opazovalnica v Mestnem gozdu v Celju… To so samo nekateri izmed primerov dobrih praks, predstavljeni v posebnem priročniku o trajnostni rabi naravnih virov ter ohranjanju in razvoju slovenske zgodovinsko-kulturne dediščine, ki so ga pripravili v Društvu za razvoj slovenskega podeželja.

Pri tem sta društvu pomagala Zavod Republike Slovenije za varstvo narave in Mreža za podeželje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V prvi vrsti je priročnik sicer namenjen potencialnim investitorjem in nosilcem projektov (med drugim tudi zato, ker zelo podrobno razdela kompleksnost upravnih postopkov in prepletenost pristojnosti med različnimi organi), obenem pa je zanimivo in poučno branje za vsakogar, ki mu ni vseeno za slovensko kulturno dediščino.

Sam priročnik je razdeljen v štiri sklope. V prvem so na preprost način predstavljena varovana območja in pristojne institucije, v drugem avtorji konkretno razložijo splošni postopek izvedbe posega v prostor in posebnosti, povezane z varovanimi območji, tretji oziroma osrednji del priročnika tvori dvanajst pogostih primerov projektov (v njih so sistematično popisani postopki pridobivanja upravnih dovoljenj in soglasij), v zadnjem poglavju pa so avtorji navedli dodatno gradivo in vire podatkov, ki bodo v pomoč njihovim načrtovalcem in izvajalcem.

“Dediščino je vredno varovati samo do takrat, ko je za nami kdo, ki jo želi prevzeti in varovati,” sta v uvodu zapisala urednika publikacije mag. Vesna Erhart in dr. Luka Juvančič. Vsi, ki se s tem strinjajo, si lahko brezplačni priročnik, ki se bo v prihodnosti morda razvil celo v spletni portal, ogledajo na tej povezavi.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem