Projekt Dobrote iz srca oživlja tradicionalno kulinariko | Zgodbe o naši super hrani

Projekt Dobrote iz srca oživlja tradicionalno kulinariko

Društvo za razvoj podeželja LAZ in Društvo podeželskih žena in deklet iz Polšnika sta si s skupnim projektom Dobrote iz srca zadali cilj, da kupcem ponudijo pekovske izdelke, narejene na tradicionalen način. Za ta namen so k sodelovanju povabili vse gospodinje iz Jablaniške doline in Polšnika, ki rade pečejo domače dobrote.

Namen projekta je vzpostaviti pogoje in ponuditi podporno okolje za razvoj dejavnosti na podeželju. Dodatne aktivnosti, kot je peka, lahko podeželskim ženskam zapolni vrzel, ki nastane v zimskem času in je vsekakor dobrodošel vir zaslužka. V sklopu projekta Dobrote iz srca so in bodo potekale različne delavnice. Eden od ciljev je tudi zbiranje tradicionalnih receptov iz področij, kjer delujeta obe društvi. Recepte bodo nato objavili v knjižici in tako ohranjali kulturno dediščino.

Na usposabljanju, ki je bilo izvedeno v začetku decembra, je Petra Privšek Konjaćič, strokovnjakinja za varno delo z živili, usposobila udeleženke ter predstavila, kako pravilno shranjevati in označevati izdelke. Interes je bil velik, potrdilo o opravljenem tečaju iz varnega dela z živili je pridobilo 30 udeleženk. V decembru pa je potekala tudi prva delavnica peke piškotov, ki jo je izvedla Marinka Bevc in je bila namenjena predvsem najmlajšim. V sklopu projekta so se udeležili tudi posveta z dr. Janezom Bogatajem, ki v kulinaričnih posebnostih določenega območja vidi velik potencial za promocijo in razvoj turizma.

Pod okriljem obeh društev se bodo udeleženke predstavile kupcem na skupni stojnici na prireditvi Podeželje v mestu, ki bo v Litiji 23. decembra od 11. ure dalje. V januarju 2014 bo izvedeno še srečanje starejših, kjer bodo preverjali tradicionalne recepture ter jih zbrali za brošuro o lokalni kulinariki in za sestavo turističnega menija.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem