Pustne dobrote brez odpadkov: kako iz ostankov ustvariti nove sladice?

Pust je čas sladkanja in veselja, ko iz kuhinje diši po krofih, flancatih in miškah. A ob tem pogosto ostanejo različni ostanki – beljaki, koščki testa ali celo kakšen dan star krof, ki ni več tako mamljiv. Namesto da jih zavržemo, jih lahko spremenimo v nove okusne sladice in tako zmanjšamo količino odpadne hrane. Pripravili smo nekaj ustvarjalnih idej.
Kako uporabiti beljake?
Pri peki pustnih dobrot pogosto ostanejo beljaki, še posebej, če recepti zahtevajo le rumenjake. Namesto da jih shranjujete v hladilniku, kjer jih hitro pozabite, jih raje takoj porabite za pripravo kremnih sladic. Ena od sladkih uspešnic so zagotovo beljakove kepe v vaniljevi omaki. Preprost recept za njo lahko najdete tukaj.
Če imate raje nekaj bolj klasičnega, lahko beljake uporabite za pripravo ragušk, tradicionalnih drobnih piškotov, ki so nežno hrustljavi in se odlično podajo k čaju ali kavi. Priprava je preprosta, okus pa bo nostalgičen – tak, kot ga poznamo iz otroštva. Kako jih pripraviti, si lahko preberete tukaj.
Ostanki testa? Odlična priložnost za nove sladice
Ko pripravljate pustne dobrote, pogosto ostanejo manjši kosi testa, ki jih je škoda zavreči. Ti ostanki so idealni za pripravo hrustljavih prigrizkov. Iz njih lahko hitro naredite cimetove rolice – testo razvaljajte, premažite z maslom, posujte s cimetom in sladkorjem, zvijte in specite. Tako boste imeli še eno okusno sladico, ki bo navdušila sladkosnede.
Za bolj slano različico lahko preostalo testo narežete na trakove, premažete z oljčnim oljem in posujete z zelišči. Po nekaj minutah v pečici boste dobili hrustljave palčke, ki so odličen prigrizek.
Če imate radi hitre rešitve, pa preostalo testo enostavno ocvrite v majhnih kroglicah in dobili boste puhaste miške. Nadgradite jih lahko tudi po tem receptu.
Kaj storiti s suhimi krofi?
Krof, ki ostane na mizi dan ali dva, resda ni več tako svež, a z malo domišljije ga lahko preobrazite v novo sladico. Ena izmed odličnih možnosti je narastek iz krofov – krofe narežete, prelijete z mešanico mleka, jajc in sladkorja ter spečete. Rezultat je mehka, sočna sladica, ki spominja na tradicionalni narastek.
Če so krofi že precej suhi, jih lahko zdrobite v drobtine in jih uporabite kot posip za jogurt ali narezano sadje. Tako dodate hrustljavo teksturo in prijeten okus, hkrati pa poskrbite, da krof ne gre v nič.
Naslednjič, ko boste pekli pustne dobrote, si zapomnite – ničesar ni treba zavreči. Z malo domišljije lahko iz vsake sestavine nastane še kaj novega in okusnega.