»Seneno meso« odslej z oznako Zajamčena tradicionalna posebnost
Evropska komisija je zaščitila »seneno meso« z oznako Zajamčena tradicionalna posebnost. Vlogo za zaščito »senenega mesa« je leta 2020 na ministrstvo vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Pobudo za zaščito »senenega mesa« je leta 2020 vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. V času postopka zaščite so rejci »senenega mesa« in »senenega mleka« ustanovili Zavod seneno meso in mleko. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je »seneno meso« prehodno začasno zaščitilo, leta 2023 pa je na Evropsko komisijo poslalo vlogo za njegovo registracijo na nivoju Evropske unije. Evropska komisija je v Uradnem listu Evropske unije objavila Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2024/2890 z dne 11. novembra 2024, s katero je zaščitila »seneno meso« kot zajamčeno tradicionalno posebnost.
Veste, po čem izstopa »seneno meso«?
Za »seneno meso« goveda, drobnice in kopitarjev je značilno, da se proizvaja po tradicionalnih proizvodnih postopkih, saj je kombinacija krmljenja sena in paše ter ima prednosti, ki so značilne za seneno mleko in pašno meso. Živali se v času vegetacije pasejo najmanj 120 dni na leto, pozimi pa se hranijo s suho voluminozno krmo. Uporaba fermentirane krme, kot so silaža in bale v foliji, ter gensko spremenjenih organizmov je prepovedana. Dovoljena dopolnilna krma vključuje sveže križnice, koruzo, žita in korenovke, kot so oves, krmna pesa in podobno.
Prireja »senenega mesa« temelji na lokalnih praksah, visokem deležu travniške krme in trajnostnem pristopu, ki prispeva k ohranjanju podnebja, tal in biotske raznovrstnosti.
»Seneno meso« na voljo le pri certificiranih rejcih
Rejci, ki želijo svoje proizvode tržiti pod oznako »seneno meso«, morajo pridobiti certifikat, ki potrjuje skladnost njihove proizvodnje s predpisano specifikacijo.
Kdo izvaja certificiranje?
Certificiranje izvajajo trije organi:
- Bureau Veritas,
- Inštitut KON-CERT,
- Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).
Rejci, ki so že certificirani za proizvodnjo »senenega mesa«, so objavljeni v Evidenci shem kakovosti. »Seneno meso«je že 30 slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.
Ali ste vedeli?
Avstrija je že leta 2016 pri Evropski komisiji zaščitila ime »seneno mleko« v nemškem, angleškem, španskem, francoskem in italijanskem jeziku. Ker je »seneno mleko« zaščiteno kot zajamčena tradicionalna posebnost in njegova proizvodnja ni geografsko omejena, se na pobudo slovenskih rejcev in po zaključenem postopku pri Evropski komisiji od leta 2022 ime »seneno mleko« (krav, ovac in koz) lahko uporablja tudi v slovenskem jeziku.
Preberite tudi …
Način kmetovanja, s pomočjo katerega se pridobiva seneno mleko, je tradicionalen in temelji na naravnih prehranjevalnih navadah živali. V primerjavi s konvencionalnim mlekom ima seneno mleko ugodnejšo sestavo maščobnih kislin, vsebuje več esencialnih maščobnih kislin in ima boljše razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami.
Izsek iz članka: