Skrivnost vrhunskega mleka? Dobro počutje naših krav | Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija

Skrivnost vrhunskega mleka? Dobro počutje naših krav

Ko govorimo o kakovosti mleka, pogosto pozabimo na ključni dejavnik – dobro počutje krav. Naši kmetje, ki živijo in delajo s srcem, vedo, da sta zdravje in sreča živali osnova za vrhunske mlečne izdelke.

Simon Čretnik s kmetije Čretnik nam je razkril skrivnosti svojega uspeha in nam pokazal, kako pri njih pridelujejo mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

S čim se ukvarjate na vaši kmetiji?

Naša kmetija je povsem predana prireji mleka, saj je to naša glavna dejavnost. Za mleko redimo 56 krav molznic, skupaj s telički pa imamo 103 živali. Našega mleka pa za razliko od številnih drugih mlekarn ne predelujemo v mlečne izdelke, ampak ga prodajamo kot sveže mleko – večino prodamo mlekarnam prek zadruge, nekaj pa tudi prek mlekomata in prek neposredne dostave v okoliške vrtce.

Kaj za vas pomeni, da ste vključeni v shemo »izbrana kakovost«?

Shema je za nas potrditev, da delamo dobro, hkrati pa daje odlično možnost za širšo promocijo našega trdega dela in načina kmetovanja. Vanjo smo tako vključeni že od vsega začetka. Skozi znak lahko široka množica ljudi spozna, da se slovenski kmetje s trdim delom in res zelo napornim načinom življenja maksimalno trudimo za čim višjo kakovost proizvodov. Tako pri nas krave hranimo s tradicionalno voluminozno krmo, ki zagotavlja tudi višjo kakovost mleka. Tega v tujini ne počnejo, saj gre pri njih za bolj masovno proizvodnjo. Pri nas je drugače; krav je manj, zato je njihovo mleko toliko boljše. Je pa to seveda le ena izmed številnih stvari, na katere je treba paziti, ko se lotevaš pridelovanja mleka najvišje kakovosti. 

Kakšno dodatno ali nadstandardno skrb za živali od vas zahteva vključenost v shemo?

Naša kmetija je glede skrbi za živali nadstandardna in celo presega kriterije, ki jih postavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Naš način dela je namreč že od začetka tak, da za živali skrbimo celovito in kot je najbolj možno. Tako smo pred nekaj leti kupili tudi nov hlev, ki je bil leta 2023 izbran za naj hlev v Sloveniji. Gre za najsodobnejši hlev za krave molznice, ki se osredotoča na dobro počutje živali. Te se lahko uležejo kadar koli in kjer koli želijo, molze pa jih robot – tako gredo na molžo, kadar koli želijo. Poleg tega imajo na voljo celo masažni aparat. Zaradi res nadstandardnega udobja temu hlevu rečemo tudi kar pašnik pod streho. S pomočjo sodobnih tehnologij lahko delujemo bolj preventivno, skrbimo za zdravje naših živali, za njihov imunski sistem. Ker se krave res dobro počutijo, je tudi manj bolezni, kar pomeni še manj zdravljenj in antibiotikov. Enostavno lahko rečemo, da je za naše krave zelo dobro poskrbljeno in so srečne krave.

Simon Čretnik

Menite, da je zaradi dobrega počutja krav boljše tudi mleko?

Zagotovo. Neverjetno je, kako se je v sorazmerno kratkem času povečala količina mleka, ki ga proizvedejo naše molznice. Če so krave zadovoljne, dajo več mleka, nedvomno pa je to tudi boljše kakovosti in okusa. Vse, kar vlagamo v udobje živali in v sodobne tehnologije, se nam tako vrača s kakovostnim mlekom in zadovoljnimi potrošniki.

Kako kupci z nakupom izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prispevamo k dobrobiti slovenskih kmetov in slovenskega okolja? 

Ko kupite izdelek, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«, podprete kmetije, mlekarne, slovensko podeželje in razvoj našega lokalnega okolja. S tem nam, kmetom, omogočate, da še naprej obdelujemo krajino in da lahko nemoteno nadgrajujemo tradicijo naših prednikov. Na slovenskih kmetijah je tako, da poleg krajine in živali skrbimo tudi za slovensko izročilo, saj s pomočjo tradicionalnih metod vzdržujemo naravni cikel okolja.

Kaj je najtežje pri vašem delu?

Najtežje je dejstvo, da je delo ves čas. Živali ne vedo, ali se slabo počutiš, niti to, ali si bil pokonci do jutra – ob šestih moraš biti v hlevu in poskrbeti zanje. To je za marsikoga pretežko. Delo gospodarja na kmetiji pa s seboj potegne tudi ogromno obveznosti, saj moraš naenkrat opravljati več poklicev – od računovodje pa vse do električarja. Prav zato vedno pravim, da kmetovanje ni le služba, ampak način življenja. Vendar za nas to ni problem. Kot sem rekel, delamo s srcem, živimo za kmetijo in za to, da bomo nekoč lahko nekaj predali svojim naslednikom.

Vsakodnevno delo na kmetiji Čretnik ne prinaša le kakovostnega mleka, ampak tudi nadaljuje bogato tradicijo slovenskega kmetovanja. S podporo potrošnikov, ki izberejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, lahko naši kmetje še naprej prispevajo k zdravju živali, okolja in lokalne skupnosti. Kmetovanje je več kot le delo – je način življenja, ki ohranja naše podeželje živo in bogato.


Sorodni članki

Slovenski siri – ponos našega podeželja

Kaj naredi slovenske sire tako edinstvene in okusne? Andreja Ravnik s kmetije in sirarne Pr' Prangarčk nam je razkrila skrivnosti, ki stojijo za njihovimi vrhunskimi siri. Spoznajte, kako skrb za živali, ljubezen do domače zemlje in predanost kmetovanju prispevajo k…

Več...

Ste prepričani, da uživate dovolj beljakovin?

Ko govorimo o uravnoteženem življenjskem slogu, vsi vemo, da sta zanj potrebna redna telesna aktivnost in kakovostna prehrana. Da bi morala slednja, ne glede na naš življenjski slog, vključevati tudi zadostno mero beljakovin, pa marsikdo ne ve. Priznana fitnes trenerka…

Več...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem