Slovenci Hrvatom prevzeli čokoladni rekord! | Zgodbe o naši super hrani

Slovenci Hrvatom prevzeli čokoladni rekord!

Čokoladni park, čokoladni živ žav, tovarna čokolade, čokoladni trg in pravljična hišica iz kar dvesto kilogramov čokolade… Vse to so bili aduti pravkar zaključenega Festivala čokolade v Radovljici. A kaj bi lahko obiskovalce pritegnilo bolj kot svetovni rekord?

Neuničljiva Guinnessova knjiga rekordov je po novem namreč bogatejša za posebej sladek rekord, ki smo ga svetu prispevali prav Slovenci. V Radovljici so za potrebe festivala v režiji čokoladnice Cukrček izdelali največjo čokolado na svetu, ki je po neuradnih podatkih merila neverjetnih 142,32 kvadratnega metra, tehtala pa poldrugo tono!

Festival čokolade je letos v Radovljici potekal že petič. Čokolada velikanka, katere prvi košček si je odškrnil premier Miro Cerar, je rekorderski naslov vzela lanski Hrvaški tablici, ki se je bohotila ‘le’ do dimenzij 102,43 kvadratnega metra. Ponoči je sicer prišlo do manjšega zapleta, saj je novopečena radovljiška rekorderka nekoliko razpokala, a so slaščičarski mojstri do šestnajste ure, ko je britanska komisija opravila uradno meritev, napako uspeli popraviti.

Slovenski mediji so sicer vsi po vrsti poročali, da Guinnessova pravila za uradno zakoličenje rekorda zahtevajo, da je velikanka tudi v celoti pojedena. A kot so nam povedali v čokoladnici Cukrček, so novinarji pri tem preresno vzeli nedolžno šalo britanske komisije, ki se je prav res namuznila v tej smeri. Uradni rekord je bil postavljen že v petek po uradni meritvi legendarne čokolade, kateri se je po neuradnih ocenah na festivalu čudilo vsaj 50,000 obiskovalcev. Večji del so jo s slastjo tudi snedli, ostalo pa je kakih deset odstotkov, ki so ljubiteljem rekordov že na voljo v trgovinah čokoladnice Cukrček.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem