Slovenska gastronomija je odmevna v svetu
Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij. V vsaki od njih rastejo in se razvijajo uspešne gastronomske zgodbe, prepoznavne tudi v svetu.
Slovenija na majhnem prostoru združuje zelo raznoliko in bogato gastronomsko tradicijo. Posebnosti naše gastronomske podobe izhajajo iz našega razgibanega okolja – stičišča evropskega alpskega, mediteranskega in panonskega prostora. Različni dejavniki so vplivali na razvoj in oblikovanje specifičnih kulturnih in življenjskih slogov na našem ozemlju.
Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij, v katerih so strnjene najbolj značilne jedi različnih družbenih slojev iz obdobij v preteklosti.
Slovenska gastronomija na svetovnem zemljevidu
Slovenska gastronomija je že mnogokrat našla svoje mesto na svetovnem zemljevidu, in sicer s številnimi nagradami naših najboljših kuharjev in restavracij. Med njimi izstopajo Michelinove zvezdice, najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija ter gastronomski seznam 50 Best Discovery.
Vse to priča o tem, da imamo Slovenci ogromno za ponuditi in da je pomembno, da svoje kulinarične stopinje pustimo tudi v svetu.
Slovenija kot Evropska gastronomska regija 2021
Vsi prej omenjeni dejavniki so vodili tudi do tega, da se je prvič, odkar podeljujejo naziv Evropska gastronomska regija, zgodilo, da je kot regija lahko kandidirala kar cela država in naziv tudi prejela. Naziv Evropska gastronomska regija predstavlja priznanje vsem, ki so vključeni v gastronomsko ponudbo. Slovenija je tako dobila priložnost, da se tudi na globalni ravni predstavi kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za vrhunska, 5-zvezdična doživetja.