Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla
Kakšna je skrivnost slovenskih sirov, ki osvajajo srca ljubiteljev dobre hrane? To niso le siri – to so zgodbe, ki se skrivajo v vsakem grižljaju. Sir z zaščiteno označbo porekla je prava gurmanska izkušnja, ki nosi pečat vrhunske kakovosti, tradicije in slovenske dediščine.
Vsak kos tega sira ima svojo zgodbo, ki se začne na sončnih travnikih slovenskih pokrajin, nadaljuje s skrbno obdelavo po tradicionalnih postopkih in konča na vašem krožniku. Siri, ki nosijo zaščiteno označbo porekla, izstopajo po tem, da vsi postopki pridelave in predelave potekajo na predpisanem geografskem območju, iz katerega izhajajo tudi vse uporabljene surovine. Pogoji, ki jih mora kmetijski pridelek ali živilo izpolnjevati, so natančno opredeljeni v specifikacijah.
Prepoznajte sire, ki nosijo oznako Zaščitena označba porekla
V shemo kakovosti Zaščitena označba porekla so vključeni sir Tolminc, Bovški sir, sir Mohant in Nanoški sir, prepoznate pa jih po oznaki, ki jo nosijo na embalaži. Vsak od sirov ima specifične značilnosti, povezane s posebnostmi posameznih pokrajin in krajev.
Vas zanima več o tematiki?
Pomagajte si z naslednjimi povezavami.
Sir Tolminc vas bo navdušil z edinstvenim okusom
Tolminc je trd in polmastni sir z močnim, izrazitim okusom, za katerega pravijo, da spominja na orehe. Pod imenom »Formaggio di Tolmino – Tolminski sir« se je prvič pojavil leta 1756 na ceniku za sire v mestu Videm, skupaj z Bovškim sirom. Je okrogle oblike z gladko skorjo in redkimi očesi v velikosti leče ali graha. Tolminci so vse do danes ostali zvesti tradiciji in ohranili izvirno tehnologijo izdelave sira s prepoznavnimi senzoričnimi lastnostmi.
Bovški sir iz surovega mleka avtohtone ovce
Bovški sir je trd in polnomasten ovčji sir, proizveden iz surovega ovčjega mleka avtohtone pasme Bovška ovca in njenih križank. Lahko se mu doda največ 20 % kozjega oziroma kravjega mleka.
Prvi zapisi o siru na tem področju segajo že v 14. stoletje. Pod imenom Bovški sir (Formaggio di Plezo vero) se prvič omeni v ceniku za mesto Videm iz leta 1756, iz katerega je tudi razvidno, da je imel Bovški sir precej višjo ceno kot nekateri drugi siri.
Sir Mohant je izdelan iz mleka avtohtone pasme krave
Sir Mohant se proizvaja na geografskem območju Bohinja. Je mazav mehki sir belkasto rumene barve s posebnim, značilnim vonjem in okusom, ki sta lahko včasih tudi agresivna. Kot mleko je najbolj zaželeno mleko avtohtone pasme krave bohinjske cike. Še danes se Mohant proizvaja v skladu s tradicionalnim postopkom, ki se je prenašal iz roda v rod. Mohant zori najmanj od štiri do šest tednov spomladi ter do tri mesece v zimskem času. Zaradi njegovega značilnega vonja in okusa mu pravijo tudi posebnež med siri.
Nanoški sir izvira že iz 16. stoletja*
Sir so na planoti Nanos, po kateri je tudi dobil ime, pridelovali že v 16. stoletju. Mleko za proizvodnjo Nanoškega sira se odlikuje po visoki vsebnosti beta karotena, zato je Nanoški sir intenzivno rumene barve. Zaradi specifične mikroflore geografskega območja se po dvomesečnem zorenju sira izoblikuje poseben, pikanten okus sira, ki je značilen za Nanoški sir.
* Proizvod je zaščiten, vendar za njegovo proizvodnjo trenutno ni certificiran noben proizvajalec.
Priročen nasvet
Siri se odlično spajajo z izbranimi slovenskimi vini
Poleg okusnega sira se odlično podajo izbrana slovenska vina. Poglejte nekaj napotkov, kako izbrati pravo vrsto k posameznim jedem.