Nacionalna shema

Evropska shema

So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI

Krompirjevi žganci na krožniku

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Če ste si zaželeli preproste, vendar “aktivne” priprave kosila, je kuhanje dödolov ravno pravi izziv. Gre za staro, domačo prekmursko jed, ki se kar topi v ustih. Veliko čarobnosti Prekmurja se skriva v prekmurski kulinariki in v tej deželi prijaznih ljudi vas znajo presenetiti tako z okusi kot s pripravo jedi. Denimo z dödoli. Ti so nekaj posebnega! Jih poznate?

Dödoli. Aha, žganci!? “Ne, niso krompirjevi žganci! To so dödoli!” pravi Prekmurka Urška Fartelj, ki prisega na lokalno, sezonsko, domače, doma vzgojeno ali pripeljano od sosednjega kmeta, slovensko skratka! Je ambasadorka Prekmurja, ki zna odlično vrteti kuhalnico in tudi besede na svojem nadvse priljubljenem blogu 220 stopinj poševno – in te res znajo zadišati po domačih prekmurskih jedeh.

“Dödoli, kot jih je delala moja mami”

“Moji recepti so zapisani tako, kot so jedi pripravljali v Prekmurju moji predniki. Če sem kje naredila spremembe, je to zapisano, ker spoštujem tradicijo in se mi ne zdi pošteno kvariti tradicionalnih receptov s čim eksotičnim,” pravi Urška. “Dödole ali dödoli (v nekaterih predelih Prekmurja) so stara prekmurska jed, pri kateri se je treba nekoliko potruditi tako za pravilno izgovorjavo (smeh) kot pri kuhi – za pripravo je namreč potrebne nekaj fizične moči.”

Samostojna jed, ki se jo splača pustiti še malo “za zvečer”

Dödole so običajno jedli kot samostojno jed, zraven pa so postregli veliko skledo zelene solate, pripravljene z bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom. Gospodinje so navadno pripravile več dödolov, kot se jih je za kosilo dalo pojesti. Popečeni na svinjski masti so naravnost fantastični. Zlato prepraženi dobijo slastno in hrustljavo skorjico.

Avtorica naslovne fotografije: Urška Fartelj


Gastronomija

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito