Ste prepričani, da uživate dovolj beljakovin? | Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija, Zdrava in uravnotežena prehrana

Ste prepričani, da uživate dovolj beljakovin?

Ko govorimo o uravnoteženem življenjskem slogu, vsi vemo, da sta zanj potrebna redna telesna aktivnost in kakovostna prehrana. Da bi morala slednja, ne glede na naš življenjski slog, vključevati tudi zadostno mero beljakovin, pa marsikdo ne ve.

Priznana fitnes trenerka za ženske ter zagovornica uravnoteženega življenjskega sloga brez pretiravanj Nuša Gnezda zato poudarja pomen uživanja kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Prisega na kakovostno mleko in mlečne izdelke slovenskega porekla 

Nušin urnik je natrpan in poleg tega naporen tudi zaradi številnih treningov. Da zadosti potrebam organizma po beljakovinah, redno uživa mleko in mlečne izdelke, ki jih tudi sicer obožuje. »Jem vse mlečne izdelke, vendar pri tem pazim, da so ti kakovostni in slovenskega porekla. Zato vedno izberem tiste z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Tako vem, da so 100-odstotno pridelani in predelani v Sloveniji ter odlične mikrobiološke kakovosti, kar potrjujejo laboratorijske analize. Ker od prevzema mleka iz zbiralnice do sprejema v predelavo lahko mine največ 15 ur, so tudi bolj sveži in visokokakovostni. Vse našteto pa zagotavljajo redne kontrole.«  

Naša sogovornica se zaveda, da njena izbira mleka in mlečnih izdelkov z znakom kakovosti ni koristna samo zanjo, temveč ima tudi širši vpliv. »Vsakič, ko izberem mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, s tem podpiram slovenske kmete in njihovo trdo delo, pripomorem k temu, da imajo ljudje v agroživilski industriji službo, ter da je Slovenija bolj samooskrbna s hrano. Ker slovensko mleko prepotuje krajše razdalje, to pomeni manj onesnaževanja, zato s tem naredim tudi nekaj dobrega za okolje. Super se mi zdi, da lahko pripomorem k ohranjanju našega čudovitega podeželja in narave, ki mi zelo veliko pomeni. Na ta način bomo lahko še naprej uživali v naravnih lepotah, ki nam jih ponuja naša lepa dežela.«  

Ljudje smo premalo poučeni o uravnoteženi prehrani 

Po izkušnjah naše sogovornice, katere življenjska filozofija je močno povezana z redno telesno aktivnostjo in uravnoteženo prehrano, večina ljudi še vedno ne ve najbolje, kako se prehranjevati uravnoteženo. »Prehrana je del našega življenja, pa o njej pogosto ne vemo ničesar, več vemo o avtomobilu. Še vedno prevladuje zastarela miselnost o tem, kaj redi in kaj ne, kaj se sme in kaj ne. Ljudje so skeptični glede novih raziskav. Poleg tega je še vedno podcenjena uporaba beljakovin. Ljudje se jih bojijo, ker niso podučeni o tem, pri ženskah pa pogosto opažam tudi strah pred pretirano mišičastim telesom,« pojasnjuje in miri, da je ta strah povsem odveč. »Dejstvo je, da mišice, sploh kasneje, ko smo že nekoliko v letih, ne pridejo zlahka, ampak je treba zanje garati. Res je, da bodo na primer ženske z bolj atletsko postavo hitreje pridobile mišice, vendar to ne pomeni, da bodo po enem mesecu vadbe z utežmi videti kot najbolj mišičasti moški. To namreč zahteva leta trdega dela in discipline pri treningu in prehrani, zato se ne bojte, da boste kar naenkrat postale preveč mišičaste,« odgovarja.  

Spremembe vnašajte postopoma in dodajajte kakovostne beljakovine

Glavno vprašanje je torej, kako začeti jesti bolj uravnoteženo. Trenerka, ki zagovarja uravnotežen način življenja brez skrajnosti oziroma pretiravanj v katero koli smer, odgovarja, da bi morali boljše navade v svoje življenje vključiti počasi oziroma postopoma. »Najprej spremenite en obrok, potem dodajte na primer več vode, nato zamenjajte kakšno pijačo za boljšo alternativo itn.,« svetuje in poudarja, da so pomemben del uravnotežene prehrane tudi beljakovine. »Beljakovine so gradniki našega telesa in so pomembne tako za manj in bolj aktivne ljudi kot tudi za tiste, ki si želijo izgubiti maščobo. Srednja meja je 1,5 g beljakovin/kg telesne teže na dan. Na primer za žensko, ki tehta 60 kilogramov, to pomeni 90–120 g beljakovin dnevno, ki jih lahko vnese v telo z mlekom in mlečnimi izdelki ter drugimi viri beljakovin, kot so meso, jajca, dodatki sirotke v prahu in podobno. Dejansko nas beljakovine tudi bolj nasitijo,« pravi.

Pojasnjuje pa tudi, da mišična masa z leti upada. »Dodajanje beljakovin je zato še posebej pomembno za ohranjanje mišične mase. Bolj kot boste v telo vnašali beljakovine, bolje bo ohranjalo mišično maso, seveda v kombinaciji z vadbo. Če iz kakršnih koli razlogov ne morete izvajati vadbe za moč, pa vsaj dodajajte beljakovine,« svetuje. Za konec še poudarja, kako pomembno je, da uživamo kakovostne beljakovine iz živil slovenskega porekla, ki jih najlažje prepoznamo po znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. »Zaupajte mleku in mlečnim izdelkom z znakom ‘smeška’, ki s svojo kakovostjo in ugodno sestavo lahko pomembno prispevajo k uravnoteženemu prehranjevanju ter posledično vašemu dobremu počutju in vitalnosti. Zato je moja izbira lokalno mleko.«  


Sorodni članki

Skrivnost vrhunskega mleka? Dobro počutje naših krav

Ko govorimo o kakovosti mleka, pogosto pozabimo na ključni dejavnik – dobro počutje krav. Naši kmetje, ki živijo in delajo s srcem, vedo, da sta zdravje in sreča živali osnova za vrhunske mlečne izdelke. Simon Čretnik s kmetije Čretnik nam…

Več...

Slovenski siri – ponos našega podeželja

Kaj naredi slovenske sire tako edinstvene in okusne? Andreja Ravnik s kmetije in sirarne Pr' Prangarčk nam je razkrila skrivnosti, ki stojijo za njihovimi vrhunskimi siri. Spoznajte, kako skrb za živali, ljubezen do domače zemlje in predanost kmetovanju prispevajo k…

Več...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem